A nyérc feketén csillogó üvegszeme — Sylvester Lajos

2009. augusztus 11., kedd, Magazin

A felfedezés és a felfedező örömét olvasom ki Kiss J. Botond hozzám írt leveléből, és ezt látom azon a két fotón, amelyet így mutat be: ,,A napokban sikerült lefotóznom a kontinens egyik legritkább vadon élő emlősét, az európai nyércet.

Egy kéz ujjai sem szükségesek, hogy előszámoljuk, hol maradt még életképes, önfenntaró populációja, Romániában ez a delta. Jó pár évig tanulmányoztuk (tavaly végződött be a projekt, s még nem sikerült visszatérni rá), de ez az első alkalom, hogy nekem így kijött, a napvilágnál. Sajnos, megvan rá az esély, hogy mi is kifogyunk belőle. Az élőhelyek tönkretétele (a fotón látható nagy kövek a Sulina-csatorna partját szegélyezik), a környezetszennyezés (figyeld, a képen két műanyag flakon is látható), a kemény, szervezetlen turizmus háborgató hatása meg a vadorzás betesz ennek a fajnak is. Ráadásul a prémfarmokról elszökdösött amerikai nyérc is megjelent, van már deltavidéki bizonyítópéldány. Ez nagyobb, erősebb, igénytelenebb, ráadásul a tenyészanyaggal behurcolt aleuti parvovírussal szemben is sokkal ellenállóbb, mint a mienk, s ahol megjelenik, hamarosan behelyettesíti, s így kiszorítja az európait."

Nem vagyok biológus és szakképzett kutató, legfeljebb környezetbarát, természetkedvelő valaki, dr. Kiss János Botond ezt jól tudja, és hogy mégis nekem küldi a nyércről a fotókat, ebből a tudományos kutató magányosságát és közléskényszerét is kiolvasom. A nyérc kisemlős kiléte-miléte, a faj sorsa egyszeriben érdekelni kezd. Ismereteimet kiegészítendő interneten keresgélek, jelentős mennyiségű és izgalmas szakirodalmon rágom át magamat, Brehm és követői plasztikus esetleírásain, de térségünk és az európai nyérc kapcsolatáról szinte semmit sem találok, és akkor rákattintok az Erdélyi Nimród egyik 2002-es számára, s ebből szembemosolyog velem dr. Kiss J. Botond üdítően pompás tudománynépszerűsítő kisesszéje, Az európai nyérc. Olvasom az írás felvezetését: ,,A nyérccel való első találkozásaink egyoldalúak voltak, ilyenkor csak én láttam, ő már nem látott semmit. Fekete üvegszemei szomorúan csillogtak, miközben sorstársával, amely szintén átment már a szűcs kezén, párosával lógott valamelyik hölgy nyakában... Gyakori kép volt ez az utolsó évtizedig, különösen Tulceán, a Duna-delta kapujában, ahol vasárnaponként a város szépei a korzón több pézsma-, nyestkutya- és róka-, de vidra- meg nyércprémet is sétáltattak, mint talán bárhol az országban."

A szenvedélyes környezetvédő cizellált környezetrajza ez, finom utalás arra, mielőtt a faj leírására térne, hogy a környezetpusztító hiúság miként nyomul be azokba a térségekbe is, ahol még bizonyos állatfajok ideig-óráig menedékre találnak.

Vannak országok és esetek, amikor a felajzott állatvédők a természetes szőrmékben korzózó hölgyeket az oldószerekre sem reagáló festékkel fújtak be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-11: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szerető feleség és édesanya,
ÁDA GYULÁNÉ
LUKÁCS ANNA
életének 76., boldog házasságának 50. évében hosszú, türelemmel viselt betegség után 2009. augusztus 8-án elhunyt.
Temetése augusztus 12-én, szerdán 15 órakor lesz a közös temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló hozzátartozói
4224319
2009-08-11: Magazin - x:

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület szakosztályai — Józsa Lajos

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület 1926. május 2-án tartotta alakuló gyűlését. A városi tanács gyűléstermébe összehívott iparosok tíz szakosztály felállításáról és a vezetőség megválasztásáról döntöttek.