A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület szakosztályai — Józsa Lajos

2009. augusztus 11., kedd, Magazin

A Sepsiszentgyörgyi Ipartestület 1926. május 2-án tartotta alakuló gyűlését. A városi tanács gyűléstermébe összehívott iparosok tíz szakosztály felállításáról és a vezetőség megválasztásáról döntöttek.

A város iparosainak, kereskedőinek és a szolgáltatásokat végző mesterembereknek szakcsoportonkénti tömörülése a következő: asztalos-, esztergályos-, mázoló-, kárpitos-, üvegező-, kefekötő-, kádár-, nyomdászszakosztály; borbély-, fodrász-, fényképész-, órás-, fésüsszakosztály; három tímár- és szűcsszakosztály; cipészszakosztály; csizmadia-szakosztály; építő-, ács-, kőműves-, aszfaltozó-, kőfaragó-, kályhás-, szobafestő-, cégfestő- és kéményseprő-szakosztály; kovács-, kerekes-, kötélverő-, szíjgyártó-, kocsifényező-szakosztály; lakatos-, bádogos-, köszörűs-, reszelővágó-, puskaműves- és villanyszerelő-szakosztály; mészáros-, hentes-, pék-, cukrász-, mézeskalácsos-, vendéglős-szakosztály; férfiszabó-, nőiszabó-, kalapos-, harisnyakötő- és mosóműhely-szakosztály.

Az ipartestület ideiglenesen megválasztott vezetői — elnök Timár József, alelnök Pap Dezső — ismertették a szakosztály céljait, valamint előírásait, melyeket tíz pontban foglaltak össze, és olvasták fel a jelen levő mesterembereknek. Ezek a célok és előírások: az elméleti és gyakorlati ismeretek fejlesztése; a fejlődés akadályainak kikutatása és elhárítása; a tagok létszámának nyilvántartása; az árulási helyek ellenőrzése; egységes munkaárak és árszabályok létesítése; a tanoncok szegődtetésének és a munkások bejelentésének felügyelete; a kontárkodók kiszúrása; a tagok általános műveltségre és tudásra szoktatása; a tagok leszoktatása a személyeskedésről; a szakosztály ülésein a politikai jellegű tárgyalás és vitatkozás szigorú eltiltása.

Timár József felkéri a szakosztályokat, hogy az általuk megválasztott vezetők névsorát két héten belül ismertessék az ipartestülettel. A borbély, fodrász, fényképész, órás, fésüs szakcsoport a már megválasztott vezetők névsorát közölte a nagygyűlésen. A szakcsoport tiszti kara: elnök Nagy Imre, alelnök Gáspár Ödön, jegyző Bálint Lajos, pénztárnok Grosz Ferenc, választmányi tagok: Incze Lajos, Lucz János, Nagy Dezső, Kozma Lajos, Farkas Ignác, Fodor József, Vetési László, Dálnoki János, Czintos Gizella, Szénégető József, Petz Jakab, Havas Mór, tagok: Gerő Jenő, Lengyel József, Kováts László, Dezsi Sándor, Éltes István és Kováts Ferenc.

Az élelmiszeriparban dolgozók szakcsoportja 1926. május 30-án közli az ipartestülettel a megválasztott tisztségviselők névsorát: elnök Took Balázs, alelnök Fábos Ödön és Bozsik Ferenc, jegyző Lurtz Gyula, pénztárnok Lurtz Samu, ellenőrök: Krausz Gotfrid, Károly Samu, választmányi tagok: Kóródi Ferenc, Lorencz Gyula, Kuthi Ferenc, Péter János, Zablou Miklós, Benkő Ferenc, Axente György, Gál István, Creciun Gábor, Pászka János, Demeter Dénes, Balog Albert, Lusztig Gyula.

A szakcsoportok működését 1953-ig, az ipartestület felbomlásáig számos jegyzőkönyv igazolja. Szorgos munkájukkal a város lakosságát szolgálták, büszkén vállalva mesterségüket és ipartestületi tagságukat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-11: Magazin - x:

A nyérc feketén csillogó üvegszeme — Sylvester Lajos

A felfedezés és a felfedező örömét olvasom ki Kiss J. Botond hozzám írt leveléből, és ezt látom azon a két fotón, amelyet így mutat be: ,,A napokban sikerült lefotóznom a kontinens egyik legritkább vadon élő emlősét, az európai nyércet.
2009-08-11: Magazin - x:

Bántalmazták Jiří Menzelt

Dubrovnikban bántalmazták Jiří Menzelt — jelentette pénteken a cseh CTK hírügynökség a horvát sajtóra hivatkozva. A nemzetközi hírű cseh filmrendező és csapata egy dubrovniki vendéglő előtt készült néhány percet forgatni, ami a tulajdonos részéről ellenséges reakciókat váltott ki.