Vizsgálat a polgármesteri hivataloknálUtólag perel a prefektúra - Farkas Réka

2009. augusztus 12., szerda, Közélet

Utólag támadta meg a prefektúra azokat a helyi, illetve megyei tanácsi döntéseket, melyeket egy átfogó ellenőrzés után törvénytelennek találtak, ám az előző kormánybiztos, György Ervin nem kérte érvénytelenítésüket — közölte Codrin Munteanu prefektus.

A tavasszal egy bukaresti kivizsgáló csoport 2005-től ellenőrizte a dokumentumokat, és 69 határozatot törvényellenesnek minősített. Bí­rósági érvénytelenítést 34 esetben kérnek, ennyi ugyanis a normatív határozat, a törvénytelen terület- vagy ingatlancserék esetében utólag semmit nem tehetnek, a rendőrség vagy az ügyészség léphet ilyen esetben. 14 határozat kapcsán elindították az eljárást, a többinél a közeljövőben teszik meg a szükséges lépéseket a közigazgatási bíróságon. Ezek zöme a Szövetség a Székelyföldért Egyesület létrehozására vonatkozik. Harminc önkormányzat csatlakozott a szövetséghez, de a prefektúra csak négyet támadott meg. Bár nem jött létre az egyesület, a határozatok törvénytelenek, és érvényteleníteni kell őket — érvelt Munteanu.

A prefektus beiktatása óta eltelt hat hónapban a megyében 11 090 tanácsi határozat és polgármesteri rendelet látott napvilágot, 80 ilyen dokumentumot törvénytelennek talált a kormánybiztosi hivatal, 51-et jelzésükre visszavontak, 29 a közigazgatási bíróságra került — ismertette a legfrissebb adatokat Codrin Munteanu. Folytatják a polgármesteri hivatalok ellenőrzését is, az elmúlt három évben ez teljesen elmaradt. Eddig tizenöt településen jártak, év végéig azonban mind a 45 intézményt górcső alá veszik. Szándékuk eligazítani a jegyzőket, tájékoztatni, segíteni a gondok megoldásában, nem hibát találni és büntetni — mondotta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-08-12: Közélet - x:

Hibát nem találtak (Ellenőrzött közjegyzők) - Váry O. Péter

Némely sepsiszentgyörgyi közjegyzők kisebb kihágásokat ugyan elkövettek, de a törvénytelen módon lebonyolított lakásátíratás nem jelenség a városban — erre a megállapításra jutott a közjegyzők országos szövetsége, miután Antal Árpád András bejelentését követően — miszerint néhány közjegyző a lakások átírásakor nem kéri a tulajdonosi társulástól az eladó közköltségtörlesztésének igazolását — vizsgálatot folytattak Sepsiszentgyörgyön.
2009-08-12: Közélet - x:

Odafigyelnek a szociális gondozásra - Farcádi Botond

Négy szociális téren tevékenykedő civil szervezet számára ítélt meg pályázat útján összesen 150 000 lejt a Kovászna Megyei Tanács.