Ellenőrzött közjegyzőkHibát nem találtak - Váry O. Péter

2009. augusztus 12., szerda, Közélet

Némely sepsiszentgyörgyi közjegyzők kisebb kihágásokat ugyan elkövettek, de a törvénytelen módon lebonyolított lakásátíratás nem jelenség a városban — erre a megállapításra jutott a közjegyzők országos szövetsége, miután Antal Árpád András bejelentését követően — miszerint néhány közjegyző a lakások átírásakor nem kéri a tulajdonosi társulástól az eladó közköltségtörlesztésének igazolását — vizsgálatot folytattak Sepsiszentgyörgyön.

A városban működő nyolc közjegyzői irodából ötnél ellenőriztek, háromnál épp pihenő- vagy betegszabadságon voltak. A szúrópróbás módszerrel két közjegyzőnél találtak a polgármester által jelzett rendellenességet, de mindkét esetben utólag bekérték a szükséges iratokat, következésképp a közjegyzők törvényesen végzik munkájukat — állapítja meg az országos szövetség. Antal Árpád András szerint a vizsgálódás eredményéről kiadott közleményből egyértelműen kitűnik a céhtársak szolidaritása, ennek ellenére szándéka, úgy érzi, megvalósult. Azt szerette volna ugyanis elérni, a közjegyzőkben tudatosodjék, hogy igenis, kérniük kell az eladónak a lakástulajdonosi társulással szembeni adósságai törlesztését igazoló okmányt.

A polgármester egyúttal egy másik, a közjegyzői tevékenység körébe tartozó esetre is felhívta a figyelmet. Pórul járt városlakó fordult hozzá panaszával: huszonegy évvel ezelőtt lakást vásárolt zsebszerződéssel, hivatalos átírására, telekkönyveztetésére azóta sem kerített sort, aztán egyszer csak kiderült, lakása már nem az övé. Akitől vásárolta, még egyszer eladta, a második vevő telekkönyveztette nevére, jogilag tehát övé a lakás. Hivatalosítani kell mihamarabb a zsebszerződéseket, lakás, telek, autó, bármi legyen az adásvétel tárgya, figyelmeztet a polgármester, mert bár a fenti eset sem jelenség, de a hanyagság miatt családok kerülhetnek egyik napról a másikra az utcára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-08-12: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Látszólagos a parlamenti többség
Az RMDSZ nem ért egyet azzal, hogy a kormány felelősségvállalással terjessze a parlament elé az oktatásitörvény-tervezetet — jelentette ki tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök, hozzátéve, ugyanígy a szövetség nem támogatja az egységes bérezési törvény, a kormány alárendeltségébe tartozó intézmények átszervezéséről szóló jogszabály, illetve az állami fizetések és nyugdíjak halmozását tiltó tervezet hasonló módon történő elfogadását sem. Egyúttal nemtetszését fejezte ki annak kapcsán, hogy a tanügyi szakszervezetek egyre inkább beavatkoznak az oktatási folyamat őket nem érintő, tartalmi kérdéseibe.
2009-08-12: Közélet - x:

Utólag perel a prefektúra (Vizsgálat a polgármesteri hivataloknál) - Farkas Réka

Utólag támadta meg a prefektúra azokat a helyi, illetve megyei tanácsi döntéseket, melyeket egy átfogó ellenőrzés után törvénytelennek találtak, ám az előző kormánybiztos, György Ervin nem kérte érvénytelenítésüket — közölte Codrin Munteanu prefektus.