Nem lesz egységes vizsgálóbizottsági jelentés a Rózsa Flores-ügyben

2009. augusztus 12., szerda, Világfigyelő

A bolíviai parlament vizsgálóbizottsága nem lesz képes egységes jelentést kiadni az úgynevezett Rózsa Flores-ügyben, mert a kormánypárti és ellenzéki bizottsági tagok eltérő következtetésekre jutottak — derül ki a bolíviai sajtó tegnapi híreiből.

A lapoknak kiszivárogtatott értesülések szerint egy — még szerkesztés alatt álló — jelentést tesz közzé a különbizottság elnöke, a kormánypárti César Navarro, és egyet-egyet a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó Marisol Abán és Pablo Banegas képviselő.

A bizottsági elnök arra a következtetésre jutott, hogy igenis működött Bolíviában egy terroristacsoport, amelyet a keleti, gazdagabb országrész elszakítására törekvő Santa Cruz-i politikusok és befolyásos üzletemberek béreltek fel. Ezek prominens képviselői nem voltak hajlandóak nyilatkozatot tenni a bizottság előtt, ami Navarro szerint azt támasztja alá, hogy meg akarják akadályozni a vizsgálatok eredményes lezárását. ,,Közös politikai szándék a vizsgálat akadályozása... falat emelnek, hogy megvédjék mindazoknak a büntetlenségét, akik kapcsolatban voltak a (terrorista)csoporttal" — mondta.

Az ellenzéki képviselők viszont azt fogják kihirdetni, hogy nincsenek a terrorizmusra utaló bizonyítékok. Marisol Abán szerint azt támasztja alá az is, hogy Navarrótól nem kapták meg az áprilisban agyonlőtt, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa Flores számítógépéből kinyert információkat — írta az El Deber bolíviai lap honlapján.

Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Americas Szállodában lőtték agyon a csoport élén álló Rózsa Florest, a Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették, őket azóta is a La Paz-i San Pedro börtönben tartják fogva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-08-12: Közélet - x:

Renovál a maradék

Nagy templomot épített magának a hajdan gazdag és tehetős Lécfalva, s most a lélekszámában és gazdasági erejében is megcsappant maradék menti a menthetőt.
2009-08-12: Világfigyelő - x:

Bögrét vágott a Mona Lisához egy orosz nő

Nem kapta meg a francia állampolgárságot, ezért dühében egy kerámiabögrével ,,támadt rá" Leonardo da Vinci híres Mona Lisa festményére egy orosz nő a párizsi Louvre Múzeumban.