MementóDuka János - Kisgyörgy Zoltán

2009. augusztus 12., szerda, Magazin

Száztíz évvel ezelőtt, 1899-ben született Bethlenszentmiklóson. Hangszerkészítő mester volt.

Az elemi iskolát Árkoson végezte. A gazdálkodás és az asztalosmunka mellett belekezdett a vonós hangszerek készítésébe. Munkájában a korabeli szegényes szakirodalom, de főleg a régi márkás hangszerek javítása segítette. Olyan módon másolt le egy Klozt-hegedűt, hogy az ő változata szakemberek szerint jobban sikerült. 400 hegedűjéről, 50 brácsájáról, 60 nagybőgőjéről és 30 csellójáról emlékezik meg a szakirodalom. Első nyolc hangszerével 1923-ban megalakították az árkosi népi vonós zenekart, melynek prímása volt. Első ízben az 1929-ben megrendezett Székely Kiállításon mutatkozott be hangszereivel, de később jelen volt sepsiszentgyörgyi, brassói, marosvásárhelyi és budapesti kiállításokon is. ,,Tehetsége és műszaki ismerete korában egyedülálló" — írták az akkori lapok. Idősként részt vett a második világháborúban a Székely Határőrség katonájaként. Szerszámait — a család jóvoltából — a Székely Nemzeti Múzeum őrzi. Néhány hangszere és egy hegedűje az Árkosi Tájmúzeum és a Sepsiszentgyörgyön élő Kisgyörgy Benjámin gyűjteményében látható. 1973. augusztus 3-án hunyt el Árkoson. Síremléke a falu temetőjében áll. Emlékét Sepsiszentgyörgyön élő Erzsébet lánya és a rokonság őrzi. Munkásságát a tragikus hirtelenséggel elhunyt unokaöccse, Kisgyörgy Mihály mérnök-tanár, zeneművelő és helytörténész dolgozta fel. Árkosi családi házát, melynek telkén műhelye még ma is áll, emléktáblával jelölte meg a helybeli Dahlström Kálmán Művelődési Társulat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-12: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Gyengélkedik a játékpiac

Részben a gazdasági válság, részben az igazán ütős játékcímek hiánya miatt nem túl rózsás a számítógépes és videojátékok piacának helyzete. Manapság nem csak az alkalmi játékosok sajnálják a pénzt videojátékokra, hanem már a fanatikus rajongók is meggondolják, mire költik a pénzüket.
2009-08-12: Magazin - x:

Tizenegymillió éves az Amazonas

Tizenegymillió évvel ezelőtt született az Amazonas, amely jelenlegi medrében ,,mindössze" 2,4 millió éve folyik — derült ki a legutóbbi nemzetközi földtani kutatásnak köszönhetően.