A skót haggis angol?

2009. augusztus 12., szerda, Magazin

A haggist az angolok találták fel, csak skót nacionalisták aztán ,,eltérítették" — állítja egy brit ételtörténész.

A haggis — amely belsőségekkel és zabbal töltött birkabendő (a hurka és disznósajt egyfajta ötvözetének is tekinthető) — Robert Burns révén vált híressé. A ,,skótok Petőfije" 1786-ban írta versét egy haggishez, viszont az étket már 1615-ben megemlíti egy angol szakácskönyv, illetve receptgyűjtemény Gervase Markham tollából — 171 évvel megelőzve Burns tollát. Catherine Brown — ő már kortársunk — étektörténész a skót haggis első írásos említését 1747-re datálja, ennél régebbire nem akadt.

James Macsween híres edinburghi haggiskészítő szerint az étek bárhonnan ered is, immár skót jelkép marad, mert a skótok jobb ,,propagandamunkát" végeztek. ,,Nem hallottam, hogy Shakespeare írt volna verset a haggisről" — idézte Macsweent a Daily Telegraph.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-12: Magazin - x:

,,Válságban” a szibériai tigris

A világ legnagyobb macskaféléje, a szibériai tigris állománya kevesebb, mint harmincöt egyed — derítették ki kanadai kutatók. Jóllehet akár ötszáz nagymacska is élhet a természetben, az állomány eddigi legteljesebb genetikai elemzése kimutatta, hogy az effektív, tehát szaporodó állomány ennél sokkal kisebb, ami megpecsételheti a szibériai tigris sorsát.
2009-08-12: Magazin - x:

A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyekre

A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyes virágokra, ahol ragadozók leselkedhetnek rájuk — fedezték fel kanadai kutatók.