A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyekre

2009. augusztus 12., szerda, Magazin

A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyes virágokra, ahol ragadozók leselkedhetnek rájuk — fedezték fel kanadai kutatók.

A hamiltoni McMaster Egyetem biológusai, Kevin Abbott és Reuven Dukas úgy tanítottak be méheket, hogy két, ugyanannyi táplálékot kínáló, mesterséges virághoz járjanak gyűjtögetni. Az egyik virágon elhelyeztek két méhtetemet úgy, hogy láthatóak legyenek az odatartó méh számára, de ne zavarják a táplálékfelvétel közben. A méhek nem csupán elkerülték a gyanús virágot, a veszélyről táncuk révén tájékoztatták társaikat is — írják a kutatók az Animal Behaviour szaklapban. A méhek tánca a kommunikáció meglepően kifinomult módja. Amikor egy méh visszatér a gyűjtögetésből, potrohát egy bonyolult tánc részekén rezegteti, miközben előre és oldalirányban is mozog. A tánc szöge és iránya a többi méh számára elárulja, milyen irányban és milyen messze találnak bőséges táplálékot. Minél nektárdúsabb virágokra lelnek, annál intenzívebben táncolnak és rezegtetnek a felderítők.

Jelen kísérletben a biztonságos virágról visszatérő méhek húszszor-harmincszor több táncmozgást végeztek, mint azok, amelyek a veszélyes virágnál jártak — tudósít a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk). Ez bizonyítja, hogy a méhek felismerik, ha bizonyos virágok közelében nagyobb eséllyel támad rájuk egy ragadozó, például egy karolópók, amely a virágokon lesben állva várja a gyűjtögető méheket. Sőt, a kockázatot beépítik táncukba is, hogy társaikat eltereljék az esetlegesen veszélyt rejtő virágoktól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-12: Magazin - x:

A skót haggis angol?

A haggist az angolok találták fel, csak skót nacionalisták aztán ,,eltérítették" — állítja egy brit ételtörténész.
2009-08-13: Riport - x:

A földbe vetett bizalommal — Hecser László

Barót legnagyobb mezőgazdasági társulása, a Silv-Alim 2001-ben a volt uzoni farm romjain jött létre az Imre, Incze, Bartha és Nagy család tíz tagjának összefogása révén. Azért választották e nevet — melynek első tagja az erdő latin nevéből származik, s Erdővidékre utal, míg a második része az élelmiszer-előállítást jelzi —, mert így is egyértelművé akarták tenni, a régió élelmezésében akarnak szerepet vállalni.