A Teleki-virág nem csicsóka! — Puskás Attila

2009. augusztus 13., csütörtök, Család

Teleki-virág

Sajnálatos tévedés miatt a Teleki-virág — Telekia speciosa (Schreb.) Baumg. — került a csicsókára vonatkozó szöveg mellé augusztus 6-án e rovat hasábjain. Kiküszöbö­lendő a két növény képi hasonlatosságából eredő tévedést, most a két sárga virágú növényünk egymás mellé kerül.

A csicsóka virága

Baumgartner János Keresztély az erdélyi tájak specifikus növényét a korabeli természettudósok egyik nagy mecénásáról, Teleki Sámuel grófról nevezte el. Magas növésével a kárpáti-balkáni-kaukázusi hegyi patakok mentét és az árnyékos, nedves erdőket díszíti. Immár dísznövényként is látható, életfeltételeinek megfelelő helyen. Védett reliktum faj.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-13: Család - x:

A szúnyogriasztók veszélyei

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.
2009-08-13: Család - x:

Londonban aggódnak

A londoni tinédzserek szexuális egészsége a legrosszabbak között van Nagy-Britanniában. A londoni közgyűlés egészségügyi és közszolgáltatási bizottságának jelentése szerint a fővárosban összességében ugyan csökkent a fiatalkorú terhesek száma, de a városi kerületeknek több mint negyede kudarcot vallott ebbéli törekvéseiben. A terhes tinilányok arányszáma London harminckét kerületéből tizennyolcban magasabb, mint az országos átlag. Némely városrészben tizenhárom fiatal lányból egy teherbe esik.