A szúnyogriasztók veszélyei

2009. augusztus 13., csütörtök, Család

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.

A rovarokat a szerekben található dietil-meta-toluamid (DEET) illata készteti azonnali menekülésre, amely vegyület azonban az emlősök idegrendszerét mérgezheti. Az elmúlt ötven év során már többször bizonyították, a DEET esetenként felhalmozódhat a vesében és talán a magzatban is. A szakemberek felfedezték, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyület működésében gátolja az acetilkolin — az idegrendszer egyik ingerületátvivő anyaga — bontásához szükséges enzimet (acetilkolieszteráz). ,,Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk, emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát" — mondta a legújabb kutatás vezetője az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-13: Család - x:

Álcázza magát a hólyagrák, ám leleplezhető

Ártatlannak maszkírozzák magukat a hólyagrák korai stádiumának tumorsejtjei, így elriasztják az immunrendszer falósejtjeit, amelyek elpusztításukra érkeznek — derül ki kaliforniai kutatók tanulmányából, melyet az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közöltek.
2009-08-13: Család - x:

A Teleki-virág nem csicsóka! — Puskás Attila

Teleki-virág
Sajnálatos tévedés miatt a Teleki-virág — Telekia speciosa (Schreb.) Baumg. — került a csicsókára vonatkozó szöveg mellé augusztus 6-án e rovat hasábjain. Kiküszöbö­lendő a két növény képi hasonlatosságából eredő tévedést, most a két sárga virágú növényünk egymás mellé kerül.