A fizetésképtelenség réme — Farcádi Botond

2009. augusztus 13., csütörtök, Közélet

Miközben országszerte több ezer önkormányzat vált fizetésképtelenné — nincs, miből kifizetniük az alkalmazottak béreit — , Háromszéken Kökös helyzete a legsúlyosabb, de számos más településnek adódnak gondjai — tudtuk meg Tamás Sándortól, a Kovászna Megyei Tanács elnökétől.

Mint mondta, a megyei önkormányzat semmiképpen sem tud beavatkozni ezekbe a kérdésekbe, annyi a mozgástere, hogy segít kidolgozni azt a kormányhatározat-tervezetet, amellyel a bajba került községek pénzt igényelnek a kabinettől. Tamás szerint a fizetésképtelenség egyik oka a túlméretezett apparátus. Meg kell húzni a nadrágszíjat, meg kell nézni, hol folyik el a pénz — vélekedett.

De az is sokat segíthetne a gondokkal küszködő önkormányzatokon, ha fokozottabban figyelnének, miként hajthatják be a helyi adókat. ,,Egy jó közgazdász mindig a bevételeket nézi" — magyarázta Tamás, majd példaként említette, hogy számos településen az újonnan épült hétvégi házakra még mindig a gazdasági területekre, létesítményekre kiszabott, alacsonyabb adót fizetik a tulajdonosok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-08-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Megállt egy szív, mely élni vágyott, pihen két kéz, mely dolgozni imádott.
Búcsú nélkül ment el, az életért harcolva, ő sem gondolta, hogy ilyen hamar üt az óra.
Megrendülten, szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, mostohaapa, nagyapa, após, testvér, sógor, apatárs, keresztapa, rokon, szomszéd és jó barát, az egerpataki
id. IZSÁK ÁRPÁD
életének 63. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt.
Temetése 2009. augusztus 14-én, pénteken 15 órakor lesz a családi háztól.
A gyászoló család
4224416
2009-08-13: Közélet - x:

Kincs, ami nincs: kihasználatlan borvízforrások — Farcádi Botond

Vásárpataki szemvíz
Nincsenek kellőképpen kihasználva Háromszék borvízforrásai — ismerte be újságírói kérdésre Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Ennek oka egyrészt, hogy altalajkincsről lévén szó, állami tulajdonban vannak, és állami hatóság rendelkezik róluk, másrészt számos gyanús privatizációs folyamat zajlott le a kilencvenes évek elején, és ez gyakran oda vezetett, hogy elkallódtak a töltödék, tönkrementek az ingatlanok. Ezt szenvedte meg többek között a kézdiszentkereszti borvíztöltöde, de hasonló a helyzet Málnásfürdőn, Sugásfürdőn.