Kincs, ami nincs: kihasználatlan borvízforrások — Farcádi Botond

2009. augusztus 13., csütörtök, Közélet

Vásárpataki szemvíz

Nincsenek kellőképpen kihasználva Háromszék borvízforrásai — ismerte be újságírói kérdésre Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Ennek oka egyrészt, hogy altalajkincsről lévén szó, állami tulajdonban vannak, és állami hatóság rendelkezik róluk, másrészt számos gyanús privatizációs folyamat zajlott le a kilencvenes évek elején, és ez gyakran oda vezetett, hogy elkallódtak a töltödék, tönkrementek az ingatlanok. Ezt szenvedte meg többek között a kézdiszentkereszti borvíztöltöde, de hasonló a helyzet Málnásfürdőn, Sugásfürdőn.

Pozitív folyamatok azonban észlelhetőek: Sugásfürdőn például Sepsiszentgyörgy önkormányzata visszavásárolt néhány ingatlant, Székelypetőfalván is felújították a fürdőt. Sokévnyi hadakozás után úgy néz ki, Kézdiszentkereszten is újraindul a borvíztöltöde, ráadásul egy helyi vállalkozó nyerte el a jogot, hogy palackozza a híres ásványvizet. Az önkormányzatok igyekeznek megtenni azt, amire van lehetőségük, Kézdivásárhely önkormányzata is rendezte Fortyogófürdő környékét.

Alapvetően azonban két kategória létezik: az egyikbe tartoznak a töltésre alkalmas, nagy hozamú források, a másik pedig a helyi érdekeltségű borvizek, amelyek hozamuk miatt nem alkalmasak a palackozásra, de a környék rendezése, kitakarítása révén kellemes pihenőhellyé válhatnának — világított rá Albert Zoltán, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület vezetője. Szerinte az Aquarius borvízünnep egyik célja épp az, hogy ráirányítsa az önkormányzatok figyelmét a területükön levő borvízforrások kihasználására, rendbetételére. Felmerült a Sepsibükszádon nemrég felfedezett termálvízforrás ügye is: a 30 Celsius-fokos víz vegyi elemzése elkészült, jelenleg a hozamát mérik fel, hogy eldőljön további rendeltetése — ez azonban hosszú folyamat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-08-13: Közélet - x:

A fizetésképtelenség réme — Farcádi Botond

Miközben országszerte több ezer önkormányzat vált fizetésképtelenné — nincs, miből kifizetniük az alkalmazottak béreit — , Háromszéken Kökös helyzete a legsúlyosabb, de számos más településnek adódnak gondjai — tudtuk meg Tamás Sándortól, a Kovászna Megyei Tanács elnökétől.
2009-08-13: Közélet - x:

Tizenöt település versenyben (Uniós pénzek) — Ferencz Csaba

Országszerte, de Háromszéken is nagy volt az érdeklődés a vidékfejlesztési támogatások 322-es intézkedéscsomagja iránt. A falvak rehabilitálását és fejlesztését célzó fejezetre ötször akkora igénylés érkezett, mint amennyi az erre fordítható keret.