Uniós pénzekTizenöt település versenyben — Ferencz Csaba

2009. augusztus 13., csütörtök, Közélet

Országszerte, de Háromszéken is nagy volt az érdeklődés a vidékfejlesztési támogatások 322-es intézkedéscsomagja iránt. A falvak rehabilitálását és fejlesztését célzó fejezetre ötször akkora igénylés érkezett, mint amennyi az erre fordítható keret.

Valamivel több mint 738 millió euró áll még rendelkezésre a 2013-ig tartó költségvetési időszakra (összesen egyébként 1,54 milliárd euró volt a keret), ám az utolsó kiírás igénylése országos szinten meghaladja a négymilliárd eurót. Összesen 1669 pályázatot tettek le. Ezúttal a háromszékiek is igyekeztek, a megyei vidékfejlesztési kifizetési ügynökségnél 19 település pályázatát iktatták.

Négy iratcsomót formai hibák miatt már itt visszautasítottak, ám tizenöt — ez nagyjából az országosan leadott pályázatok egy százaléka — részt vesz a versenyben. Az igénylés értékben is (a pályázatok átlagban 2,2 millió eurós összeget céloznak meg) hozzávetőleg egy százaléka az országosénak. Most következik egy többlépcsős értékelési időszak, amely révén kialakul a sorrend. Ekkor derül ki, hogy mely település kötheti meg a szerződést a pénz lehívása és elköltése érdekében.

Az ügynökség szakemberei szerint egyébként mind a települések elöljárói, felelősei, mind a pályázatot, illetve az előtanulmányokat elkészítő szakcégek belejöttek a pályázatírásba, még egy ilyen többkomponenses, tehát bonyolultabb kiírásnál is tartalmilag megfelelő dokumentációkat állítanak össze. A települések a nagyobb összegeket alapinfrastruktúra felújítására kérték (főként úthálózatra, hiszen a kanalizálás, illetve az ivóvízhálózat kiépítése vagy már beindult, vagy nem lehetett nagy pontszámot elérni általa), ehhez adódik hozzá az egyébként szükséges kulturális vagy szociális szempont, az ilyen jellegű létesítmények felújításának igénye.

A pontvadászat első és legfontosabb szakasza tehát lezárult, a terveket már a gyulafehérvári régióközpontban elemzik, pontozzák. Hogy mikor lesz eredményhirdetés, nem tudni, hiszen az ügynökség személyzethiánnyal küszködik, a túljelentkezés pedig előzmény nélküli.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-08-13: Közélet - x:

Kincs, ami nincs: kihasználatlan borvízforrások — Farcádi Botond

Vásárpataki szemvíz
Nincsenek kellőképpen kihasználva Háromszék borvízforrásai — ismerte be újságírói kérdésre Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Ennek oka egyrészt, hogy altalajkincsről lévén szó, állami tulajdonban vannak, és állami hatóság rendelkezik róluk, másrészt számos gyanús privatizációs folyamat zajlott le a kilencvenes évek elején, és ez gyakran oda vezetett, hogy elkallódtak a töltödék, tönkrementek az ingatlanok. Ezt szenvedte meg többek között a kézdiszentkereszti borvíztöltöde, de hasonló a helyzet Málnásfürdőn, Sugásfürdőn.
2009-08-13: Közélet - x:

Turisztikai információs központ épül Kovásznán — Bodor János

A helyi tanács jóváhagyta a turisztikai információs központ kivitelezésére vonatkozó műszaki dokumentációt, a turisztikai minisztérium is elkülönítette költségvetésében az Elena Udrea által megígért minisztériumi támogatást, így most már semmi akadálya annak, hogy az előző önkormányzati ciklusban tervbe vett létesítmény felépüljön.