A sepsiszentgyörgyi Vegyes Ipartársulat megalakulása - Józsa Lajos

2009. augusztus 18., kedd, Magazin

A céhek évszázados működése 1873-ban megszűnik, és megalakulnak az ipartársulatok. A város mesteremberei úgy határoznak, hogy több mesterséget tömörítve alakítanak társulást. 1873. február 18-án nagygyűlést hívnak össze, és határozatot hoznak, amelyet így foglalnak jegyzőkönyvbe:

,,Felvétetett a S. Sz. Györgyi Vegyes Ipartársulat alakuló gyűlésén. 1873. feb. 18-án. Jelen vannak a gyűlésen a következő mesteremberek: id. Nagy György, Téglás Gábor, Vaska Mózes, Jantsó Sándor, Tankó János, Nagy Elek, Kis János, Gyárfás Mózes, Lukáts Dániel, Borbé Ferenc, Lukáts Károly, Borbé Sámuel, Borbé Sándor, Horváth József, Falka Lajos, Csákány Dávid, ifj. Nagy György, Kis Áron, Kádár Boldizsár, Sándor Márton, Tatz József, Popovits József, Zajzon Sándor, Makai Elek, ifj. Nagy József, Daragits Mihály, Kerestély János, Makai Ferentz, Bedő Ferentz, Damián Antal, Andrási József, Kisgyörgy Elek, Szekventz Gáspár, Klinglein József, Sebestyén Károly, Jantsó Albert, Kováts Gábor, Kis György.

Mivel az ipartörvény értelmében eddigi céh rendszerünk megszűnt lenni, mi fent említett egyének úgy mint az eddigi Szabó-Szücs, Lakatos céh, úgyszintén az eddigi együttes Lakatos és Asztalos társulati tagok elhatároztuk magunknak egy vegyes ipartársulatot alakítani, amelynek gyűléseit a fent évben és napon meg tartottuk és a következő határozatban megerősítettük. Elnöknek választottuk Jantsó Albert, alelnöknek Kiss György, titkárnak Kováts Gábor."

A csizmadiák, mivel ők voltak a legtöbben, külön ipartársulatot alakítanak.

A Vegyes Ipartársulat működése eredményes volt, Jantsó Albert társulati elnök 1876. évi számadásából kitűnik, hogy 23 tanulóért 23 forint inasiskolai illetéket fizet...

Megalakulásának évében, 1926-ban a Vegyes Ipartársulat tömörítette a legtöbb mesterembert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-18: Gazdakör - x:

Hírlugas

Francia tapasztalatcsere
Szeptember 15—18. között tartják idén a franciaországi Rennes-ben a Space 2009 elnevezésű nagyszabású állattenyésztési rendezvényt. Az immár 23. szakmai seregszemle és tapasztalatcsere programjában egy sor szakmai látogatás szerepel szakmai és gazdasági szempontból mértékadó európai állattenyésztők farmjára. De nem maradnak el a szakmai előadások, tapasztalatcserék, állatbemutatók. A rendezvényre háromszéki gazdákat is várnak, jelentkezni és a feltételekről érdeklődni a megyei szakigazgatóságon lehet. (fer-)
2009-08-18: Magazin - x:

Mikepércsi csárdás

Soha ennyien magyar táncot még nem roptak egyszerre: a mikepércsi sportpályán szombat délután 317 páros táncolta Béres András koreográfiájára a Mikepércsi csárdást ― közölte a sikeres rekordkísérlet után Timár Zoltán, a Debrecen melletti település polgármestere.