Van, akinek kevesebb alvás is elég

2009. augusztus 20., csütörtök, Család

Az emberek alvásigénye egyetlen genetikai mutációtól függhet — állítják amerikai kutatók, akik azonosítottak egy gént, amely az egyes emberek optimális alvási idejének hosszát szabályozza. Úgy vélik, ez megmagyarázza, miért ébred hatórányi alvás után az egyik ember kipihenten, míg a másik majd eldől az álmosságtól.

A vizsgálatok során rábukkantak egy 69 éves nőre és 44 éves lányára, akiknek jóval kevesebb alvásra volt szükségük, mint nyolc és fél óra, amennyit az orvosok a hosszú távú egészséghez szükségesnek tartanak. A genetikai elemzés mindkettejüknél mutációt jelzett a DEC2 jelű génben, melyet korábban összefüggésbe hoztak az ember napi ritmusának szabályozásával. A kutatók ezután a tárolt több mint 250 DNS-mintában is ellenőrizték a génváltozat jelenlétét, ám egyikben sem fordult elő. Következő lépésként a Ying-Hui Fu neurológus által vezetett csoport állatmodelleket hozott létre génmódosítással: olyan muslicákat és egereket, melyek az adott mutációt hordozták. A muslicák aktivitása és az egerek agyi hullámainak mérése igazolta, hogy a mutációval élőknek kevesebb alvás is elég a feltöltődéshez. Ugyanez a csoport fedezett fel 2001-ben egy genetikai mutációt, amely elcsúsztatja hordozója alvási-ébrenléti ritmusát: este fél nyolckor már aludni térnek, ám hajnali fél négykor már ébren vannak.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének álláspontja szerint egy felnőttnek hét-kilenc óra napi alvásra van szüksége ahhoz, hogy hosszú távon egészséges maradjon. Ha rendszeresen kevesebbet alszik valaki, az növeli az egészségügyi problémák kockázatát, beleértve a memória romlását és az immunrendszer gyengülését is. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-20: Család - x:

A tökéletes teremtmény (Egy hét Berlinben) - Csinta Samu

Hol húzódhat az emberi teljesítőképesség határa? A kérdés leginkább költői, és nemcsak azért, mert még senki sem tudta megválaszolni, hanem azért is, mert igazából nincs válasz rá. Ennek ellenére menetrendszerűen felmerül, valahányszor megdönthetetlennek hitt mérföldkövek dőlnek a porba.
2009-08-20: Család - x:

Új férfiszerepre lenne szükség

A magyar férfiak még mindig a hagyományos, családfenntartó férfiszerepnek akarnak megfelelni, ami gyakran felmorzsolja az egészségüket is — közölte egy, a férfiszorongásokat vizsgáló kutatás legfontosabb megállapítását a Népszabadság.