Egy hét BerlinbenA tökéletes teremtmény - Csinta Samu

2009. augusztus 20., csütörtök, Család

Hol húzódhat az emberi teljesítőképesség határa? A kérdés leginkább költői, és nemcsak azért, mert még senki sem tudta megválaszolni, hanem azért is, mert igazából nincs válasz rá. Ennek ellenére menetrendszerűen felmerül, valahányszor megdönthetetlennek hitt mérföldkövek dőlnek a porba.

A jamaicai csodasprinter, Usain Bolt esete kicsit más. A 23. életévét ezen a héten betöltő fiatalembernek már ifjúsági korában kivételes jövőt jósoltak, ám arra senki sem számított, hogy már nem egészen 22 éves korában valóra váltja a már-már túlzó reményeket. A pekingi olimpián elért világcsúcsa után már semmit sem tartottunk elképzelhetetlennek, a berlini produkció viszont minden ,,enyhítő" előzménnyel együtt is erős volt. Futhatja halandó ember 9,58 másodperc alatt a száz métert? A jelek szerint igen, de mégis...

Mennyi ebből az emberi teljesítmény, illetve mennyi az orvosi háttér? Az alaphelyzet, hogy a versenysport egyetlen szegmense sem mentes a tudomány beavatkozásától, sőt, bizonyos határokig egyenesen javallt. A hatalmas fizikai erőkifejtést a szervezet önmagától aligha tudná ilyen gyorsan ,,elfelejteni", márpedig a pörgő sportélet nem engedélyezi a hosszú elvonulásokat. Nyilván ott van az érem másik oldala is, amikor az orvosi segítség nem engedélyezett szerek formájában jelentkezik, s ez nem csak morális problémákat vet fel, de sok esetben egészségügyieket is.

Usain Bolt és a többi jamaicai sprinter robbanásszerű fejlődése kapcsán a közvélemény egy része az utóbbi vonzatra is erőteljes hangsúlyt fektet. Az úszósportban másodperces fejlődéseket eredményező különleges mezek megjelenésére utalva az egyik német edző így fogalmazott: Jamaicában bizonyára feltalálták a vágtázás csodadresszét. Mások szerint nem történt semmi egyéb, mint az Egyesült Államokból a karibi szigetre költöztették a laboratóriumot. Az állítások vagy sejtetések valóságtartalmát nem áll módunkban elemezni, az emberi teljesítmény nagysága azonban Bolt esetében felülír minden gyanakvást. A jamaicai ugyanis minden külső segítség nélkül is képes lenne 10 másodperces teljesítményre, miközben biztosan nőne a közötte és a mezőny többi tagja között lévő távolság. Esetében az emberi tehetség és a munka olyan elegye érvényesül, ami önmagában elismerésre és irigylésre méltó.

Bizonyítéka annak, hogy milyen tökéletlenül tökéletes teremtmény is az ember. Rengeteg gátlásunk, önnön kezünkkel adagolt frusztrációnk mellett néha lélekerősítő ezzel szembesülni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-20: Család - x:

Gombapárok - Puskás Attila

Ugye, mennyire hasonlít a két gomba? Éppen azért kerültek egymás mellé, hogy hasonlóságuk révén jelezzük azt a veszélyt, amit a kevésbé tájékozott gombászó számára rejt, ha túlontúl magabiztos.
2009-08-20: Család - x:

Van, akinek kevesebb alvás is elég

Az emberek alvásigénye egyetlen genetikai mutációtól függhet — állítják amerikai kutatók, akik azonosítottak egy gént, amely az egyes emberek optimális alvási idejének hosszát szabályozza. Úgy vélik, ez megmagyarázza, miért ébred hatórányi alvás után az egyik ember kipihenten, míg a másik majd eldől az álmosságtól.