Rekordhőmérsékleten a világ tengerei

2009. augusztus 25., kedd, Magazin

Rekordot ért el a világ tengereinek és óceánjainak átlaghőmérséklete júliusban: 1880 óta, amióta mérik, nem volt ilyen magas a vizek hőmérséklete. A júliusi átlag 17 Celsius-fok volt — számolt be csütörtökön a washingtoni székhelyű National Climatic Data Center (NCDC). A tengervizek eddigi legmagasabb átlaghőmérsékletét 1998-ban mérték, akkor az El Nino-hatás gondoskodott a hőmérséklet megugrásáról.

Meteorológusok szerint több erő összhatásaként emelkedett meg idén a vízhőmérséklet: újabb El Nino van készülőben, és emellett az emberek által előidézett globális felmelegedés, valamint a hirtelen időjárás-változások özöne is felelős a jelenségért. A melegebb tengervíz árt a koralloknak, felgyorsíthatja a sarki jég olvadását, és erősítheti a hurrikánokat. Az északi féltekén jelentősen melegebbek a vizek az átlagosnál, a mediterrán térségben ez három fokkal magasabb hőmérsékletet jelent. A jelenség az Északi-sark közelében mutatkozik meg legerősebben, ahol a hőmérséklet 5,5 Celsius-fokkal haladja meg az átlagot. A melegebb víz hullámai alulról nyaldossák a jéghegyeket, és gyorsítják fel az olvadást. A melegebb víz okozza a jégtáblák olvadását is Grönland szigeténél.

A világ tengereinek hőmérséklete júniusban egy hajszállal jobb volt, augusztusra azonban újabb rekordot jósolnak a szakemberek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-25: Magazin - x:

A Sepsiszentgyörgyi Iparosotthon vezetői 1947-ben — Józsa Lajos

A második világháború után, 1947-ben a Sepsiszentgyörgyi Iparosotthon fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte. Az ünnepi alkalomra a vezetőség tablót készíttetett azokról, akik az otthont irányították, és gazdasági fellendüléséért cselekedtek. A tablón látható vezetőség és tisztségük a következő:
2009-08-25: Magazin - x:

Telefonbetyár

Igencsak elcsodálkozott egy Nyizsnyij Novgorod-i cica gazdija, amikor közölték vele, hogy a telefonján valaki folyamatosan hívja a gázművek sürgősségi szolgálatát. A hivatal meg is fenyegette, hogy a néma hívások miatt még meggyűlhet a baja a törvénnyel.