A Hope gyémánt új foglalatot kap

2009. augusztus 25., kedd, Magazin

A világ egyik leghíresebb és legértékesebb gyémántja, a Hope abból az alkalomból kap új köntöst, hogy ötven éve került a washingtoni Smithsonian Intézethez.

A 45,54 karátos kék gyémánt szeptembertől egy ideig foglalat nélkül lesz megtekinthető a Smithsonian természettudományi múzeumában. A híres drágakövet Harry Winston ékszerész ajándékozta az intézménynek, és a Winston ékszerház lesz az, amely három új foglalatot is tervez az egyedülálló példánynak. A három lehetséges új díszítés közül a nagyközönség dönthet, az érdeklődők a www.smithsonianchannel.com/hope internetes oldalon szavazhatnak a legcsinosabb foglalatra. A három terv közül év végén hirdetnek győztest, a gyémánt 2010 májusában öltheti fel új ruháját abból az alkalomból, hogy a Smithsonian Channel dokumentumfilmet mutat be a drágakőről.

A Hope gyémántot időről időre kiveszik foglalatából, hogy megtisztítsák, de a szeptemberben induló mustra lesz az első alkalom, hogy a látogatók csupaszon tekinthetik meg. A kék drágakő platinafoglalatban pihen, és tizenhat körte alakú apróbb gyémánt veszi körül. A lánc, amelyen függ, további negyvenöt gyémántból áll. A kék kincs jövő év vége felé kapja vissza eredeti öltözékét. ,,Ez rendkívüli lehetőség a látogatók számára, hogy úgy lássák a Hope gyémántot, mint ahogy még sohasem látták" — mondta Cristian Samper múzeumigazgató.

A páratlan drágakő egymilliárd éve keletkezett, és Indiában találtak rá. Később minden valószínűség szerint a francia koronaékszerekhez tartozott, majd a nagy francia forradalom idején lába kelt. Később Henry Philip Hope birtokába került, innen a Hope gyémánt elnevezés. Legendák szerint a drágakő átkot hordoz, rossz szerencsét hoz gazdáinak. A Smithsonian munkatársai szerint azonban a gyémánt kedves volt hozzájuk, és látogatók tömegét vonzotta az elmúlt évtizedekben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-25: Magazin - x:

Telefonbetyár

Igencsak elcsodálkozott egy Nyizsnyij Novgorod-i cica gazdija, amikor közölték vele, hogy a telefonján valaki folyamatosan hívja a gázművek sürgősségi szolgálatát. A hivatal meg is fenyegette, hogy a néma hívások miatt még meggyűlhet a baja a törvénnyel.
2009-08-25: Magazin - x:

Meteorit a répásban

Gasztronómiai felhangú csillagászati vita robbant ki egy orosz parasztasszony és asztrofizikusok között: nem tudnak megegyezni, hogy mi legyen egy meteorit neve. A nőhöz nem névadási tanácstalanságukban fordultak a tudósok.