Meteorit a répásban

2009. augusztus 25., kedd, Magazin

Gasztronómiai felhangú csillagászati vita robbant ki egy orosz parasztasszony és asztrofizikusok között: nem tudnak megegyezni, hogy mi legyen egy meteorit neve. A nőhöz nem névadási tanácstalanságukban fordultak a tudósok.

Az asszonynak azért van köze a dologhoz, mert ő találta az égi jövevényt hétvégi házának kertjében egy répaágyásban Adigeföldön, amikor répát szedett, hogy borscsot főzzön. (A sűrű leves főleg céklából és káposztából készül, de kell bele némi sárgarépa is.) A répaágyásban az asszony meglátott egy kis krátert, a közepén hamut, aztán a földből egy szurokfekete követ forgatott ki.

A lelet felkeltette a tudósok érdeklődését is. A kő előbb a közeli egyetem asztrofizikusaihoz került, akik 90 százalékig biztosak abban, hogy valóban meteoritról van szó, de a végső ítéletet egy moszkvai székhelyű tudósbizottság mondja majd ki. Az egyetemi kutatók egyébként elmondták: évente 100—150, meteoritnak tartott lelet kerül hozzájuk, de legfeljebb egy-kettőről igazolódik be a feltételezés, hogy az űrből érkezett. Az asszony készséggel átadta a követ, viszont elnevezéséről vitába keveredett a tudósokkal. A meteoritokat hagyományosan fellelési helyükről nevezik el, ennek alapján a répák közé esőt Adigejszknek vagy a dácsa helye után Csetuknak akarják elnevezni a tudósok. Atasi asszony azonban ellenvéleményt jelentett be: szerinte Borscsnak kéne hívni, hiszen a leves végett ment répát szedni, és ha pár napot késik, már eltűnhetett volna a kráter és a hamu, a 987 grammos űrbeli követ pedig talán soha nem találták volna meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-25: Magazin - x:

A Hope gyémánt új foglalatot kap

A világ egyik leghíresebb és legértékesebb gyémántja, a Hope abból az alkalomból kap új köntöst, hogy ötven éve került a washingtoni Smithsonian Intézethez.
2009-08-25: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, nagytata,
ZÁTYI FERENC,
az UGIRA volt főkönyvelője
életének 77. évében 2009. augusztus 21-én elhunyt.
Temetése augusztus 25-én, kedden 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi római katolikus temető ravatalozóházától.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
705