Jártó Kocsis EditFérfivirtus

2009. augusztus 27., csütörtök, Család

Fiatal lányok mennek előttem az utcán nevetgélve, szemből biciklis fiatalember közeledik. Ahogy észreveszi a lányokat, felemelkedik a nyeregben, és egy szöktetés után a győztesek büszkeségével robog tovább. „Rózsa Sándor a lovát ugratja" — ötlik rögtön az eszembe, és elmosolyodom.

Könnyű volt Rózsa Sándor korában férfiasnak lenni, felhívni a nők figyelmét, hiszen olyan nagy volt a különbség a két nem életmódja között. A mai férfiaknak nehezebb kitűnni, bár bennük is ott lappang — lám-lám — az a bizonyos virtus.

Tényleg nehezebb — szövöm tovább a gondolatot —, vagy csak más a módja?

A sport mindig megfelelt az erődemonstrációra, az ügyesség fitogtatására, de ma egyre kevesebben sportolnak, s ez meg is látszik a huszonöt éven túli férfiakon — sajnos. Ló helyett fiatalabb korban ott a bicikli, majd a motorkerékpár és később az autó. A fiatalabbja ugrat, a felnőttebb robog, az idősebb korosztály pedig feszít a volán mögött.

Ez utóbbi már valódi versenyhelyzetet teremt, mert kinek minél szebb és értékesebb a kocsija, annál több a hódolója. Ez még a „hadba induló" idősebb korosztályon is sokat segít, előrevetít egy biztonságos társadalmi pozíciót, anyagi helyzetet. A helyzet kimondottan előnyös a gazdag szülők fiainak és az úri sofőröknek is, hiszen nem látszik az útról, hogy ki az autó tulajdonosa.

Igen ám, elmélkedem tovább, de mi lesz azokkal, akiknek még nincs autójuk, vagy nem vezethetnek? A csábos férfias mosoly most is hódít, nyugtatom meg magam, és a férfias megjelenés mellett még mindig menő a figyelmesség, tapintat. No de mintha ez utóbbi egyre nagyobb hiánycikk lenne a piacon, pedig a nők — mindenik korosztályuk — nagyon örülnek egy udvarias gesztusnak, egy kedves bóknak, egy dicséretnek, és ez még pénzbe sem kerül. A gyönyörű külső és a suhanó álomautó, bár nagyon kelendő, nem tartós, így csak az odafigyelés, a közös felelősségvállalás, az otthoni munkamegosztás, a kedvesség alapozhatja meg a tartós kapcsolatokat.

A gyereknevelés, a háztartás az asszony dolga vagy az asszony verve jó elv, bizony, felénk is kezdi elveszíteni több évszázados hatását, és a nők egyre inkább választják a férfiak „háziasított" változatát.

Csak semmi pánik, Uraim, a vonzerő még a régi, de vigyázat a virtussal!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-27: Sport - x:

Rajtolt a IV. liga (Labdarúgás)

És nem is akárhogy. Bodzafordulón például ,,bozgoroztak" a nézőtéren, gondolom, nem az Olaszországból hazatért és rögtön a tetszhalott bodzafordulói labdarúgás felébresztéséhez fogott vezetőjüknek, Gödri Józsefnek szólt a kórus, hanem a vendégcsapatnak (vissza sem tért jól a Bodzafordulói Csukás, szurkolótábora máris megmutatta énjét); a csapatukat elkísérő rétyi szurkolók (tévedés ne essék, csak egy-két szurkolóról van szó, s nem Réty futballszerető lakosairól) pedig — enyhén fogalmazva — kiviselték magukat Szotyorban. Viselkedésük eredménye: figyelmeztetés a rétyi egyesületnek és 400 lej pénzbírság... Mi tagadás, szebb rajtra számítottunk.
2009-08-27: Család - x:

Szimmetrikus arcúak előnyben

Az egyenes arcú férfiak elméje ritkábban gyengül meg idősebb korukra. Erre az edinburghi egyetem kutatói jöttek rá, miután több száz nyugdíjas szellemi képességeit vizsgálták meg.