Szimmetrikus arcúak előnyben

2009. augusztus 27., csütörtök, Család

Az egyenes arcú férfiak elméje ritkábban gyengül meg idősebb korukra. Erre az edinburghi egyetem kutatói jöttek rá, miután több száz nyugdíjas szellemi képességeit vizsgálták meg.

A tanulmány alapját a híres Scottish Mental Survey adatai képezték. Ez egy nagyszabású intelligenciateszt, amelyet a harmincas és negyvenes években végeztek, amikor csaknem 70 000 tizenegy éves gyerek IQ-ját mérték fel.

A skót kutatók az egykori résztvevőket most ismét megvizsgálták, azt elemezték, hogyan változtak mentális képességeik az évek során — írja a Die Welt német lap internetes kiadása (www.welt.de). Egyúttal elemezték a nyugdíjasok arcvonásait igazolványképeiken, megfigyelték, hogy mennyire egyenletes az arcuk, mennyire harmonikus a bal és a jobb oldal.

Lars Penke, a kutatás vezetője azt írja az Evolution and Human Behaviour szaklapban, hogy összefüggést találtak az arcvonások szimmetriája és a szellemi leépülés között. Ez azonban csak a férfiakra érvényes, oka valószínűleg a génekben keresendő. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-08-27: Család - x:

Férfivirtus (Jártó Kocsis Edit)

Fiatal lányok mennek előttem az utcán nevetgélve, szemből biciklis fiatalember közeledik. Ahogy észreveszi a lányokat, felemelkedik a nyeregben, és egy szöktetés után a győztesek büszkeségével robog tovább. „Rózsa Sándor a lovát ugratja" — ötlik rögtön az eszembe, és elmosolyodom.
2009-08-27: Család - x:

Vörösborral a gyulladásos folyamatok ellen

Segítheti a szervezetünkben lévő gyulladások elleni küzdelmet, ha vörösbort iszunk — jelzi egy tanulmány. A Glasgow-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy a vörösborban lévő reszveratrol — amely antioxidáns hatású vegyület — megvédte az egereket, amikor erőteljesen gyulladáskeltő anyagoknak voltak kitéve. A reszveratrolos előkezelést nélkülöző egereknél a vérmérgezéshez hasonló, súlyos gyulladásos reakciók jelentkeztek.