Mai levelünkMár lopni sincs mit?

2009. szeptember 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Most, hogy eddigi tevékenységünk egyenes következményeként nyakon csapott a gazdasági válság, annyira, hogy ebből a kátyúból nehezen lesz kikecmergés, és már a főembereink is azon keseregnek, hogy már lopni sincs mit (így tehát államszinten is elkezdtünk kéregetni), felidézhetőek a költői sorok.

A két jó barát

Ki mindig együtt jár

S csak akkor kéreget

Ha lopni nem lehet.

Mivel mindenki a megoldást keresi a túlélésre, szerény hozzájárulásommal ajánlanék egy lehetőséget. Példa van rá, hogy közösségünk sok évszázados megmaradásában fontos szerepe volt a székely törvénykezésnek, amellyel rendet tudtak tartani (ó, a gyönyörű képességünk, a Rend), így a mostoha körülmények (soványka földek, zord időjárás) ellenére is szabad székelyek maradhattak. Idézném: Ha a bírók közül valamelyik Istenét elfelejtve és a maga idvességet is hátra hagyván, vagy könyörgésért, vagy ajándékért, vagy a maga hasznáért az igaz útból valamely felé kitérve, az olyan mindjárt örök számkivetésre szentenciáztassék, amellett minden ingó-bingó marháit és örökségét elvezesse, és Székely országunkban ne maradhasson és ne is lakhassék.

Hogy mennyire elfelejtettük ezeket, és hogy milyen következményeket vontak maguk után, arra jó példát kapunk a világhírű könyvek szerzője, az amerikai Julian Rubinstein A whiskys rabló balladája című könyvében, melyben leírja (67. oldal): A whiskys — Ambrus Attila — nem ismerte jól az apját.

Ambrus Károly valóban lefizette egy disznóval a helyi bírót, hogy a fia nála maradhasson, de ezek után, akárhányszor részeg volt, mindig jól elagyabugyálta. Márpedig szinte mindig részeg volt.

Nem szükséges mélyrehatóbb elemzés arra, hogy megértsük, ez a bírói ,,tévedés" mibe került a társadalomnak. Ha csak egy kis részét is kellene megfizetnie a bírónak, eladhatná a gatyáját is. Na de nálunk ilyesmi fel sem tevődik, és bizonyára ez a bíró ma is kiemelt nyugdíjat élvez.

Tisztelettel,

TÖLGYES LAJOS

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Legyőzni itthoni buktatókat - Farcádi Botond

Budapesti egyetemi tanulmányai alatt kezdett el informatikusként dolgozni Kolcza Győző, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium végzettje, előbb egy, majd két munkahelye is volt — kitartásának, komolyságának pedig meg is lett az eredménye: a magyarországi vállalat vezetője egyszer csak felkínált számára egy hasonló céget.
2009-09-02: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Körülnéztünk Uzonban - Kisgyörgy Zoltán

Idomkővel rakatta ki költségvetési pénzalapból az önkormányzat a helybeli emlékpark sétányait, szebbé, vonzóbbá vált a település központja.