Erdei deréce — Puskás Attila

2009. szeptember 3., csütörtök, Család

Különösen hegyi útjaink mentén látható ez a magas, másfél méterre is megnövő növény. Bókoló, laza fürtökben álló, porzóit messze kinyújtó virága méltán késztet fotografálásra.

Az erdei deréce (Chamaenerion angustifolium = Epilobium a.) fajnevét keskeny, lándzsás (angustus = keskeny) levelei sugallták névadójának. Jelenté­keny nagyságú, lilásvörös szirmai tágra tárulnak, mintha repülni akarnának.

Erdei utak, tarvágások növénye, a ligetszépe- (Onagraceae) családba tartozik több más, feltűnő színű, a botanikusok számára érdekes növénnyel. A tápanyagokban gazdag talajt kedveli.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-03: Család - x:

Postaláda

Az őszi sokadalom előkészületeiben és lebonyolításában a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagjai kitartóan kivették a részüket. Csütörtök délután kürtőskalácsot sütöttünk a testvérvárosok küldötteinek fogadására.
2009-09-03: Család - x:

Egyre több gyermek születik (Családi adózás Franciaországban)

A gazdasági válság ellenére töretlen a gyermekvállalási kedv Franciaországban: az Országos Statisztikai hivatal adatai szerint 2008-ban a tengerentúli területekkel együtt több mint 828 000 gyermek született, 1,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és csaknem elérte a rekordévnek számító 2006-os szintet. Akkor az újszülöttek száma közelített a 830 000-hez — tudósít az Info Rádió.