Velencei filmfesztivál

2009. szeptember 5., szombat, Magazin

Filmje a szülőföld allegóriája, és olyan elveszett értékekről mesél, mint a civil felelősségvállalás — mondotta Giuseppe Tornatore, akinek Baaria című szicíliai családeposzával nyílt meg a héten a 66. Velencei Filmfesztivál.

Bár a kultúrától elvont támogatások és Silvio Berlusconi olasz kormányfő megjelenése a Lidón némi vihart kavart, hírügynökségi beszámolók szerint a filmfesztivál nyitógáláját kétségtelenül Tornatore érzelmes drámája uralta, amely a harmincas évektől követi három generáció életét egy szicíliai faluban. Velencében már két évtizede nem vetítettek olasz produkciót a megnyitón, s ez különös súlyt adott az eseménynek. A Baaria 25 millió eurós költségvetésével ritka drága filmnek számít az itáliai filmgyártásban. Az alkotás a Medusa filmstúdió produkciójában készült, mely Berlusconi Mediaset tévébirodalmának érdekeltségébe tartozik. A variely.com beszámolója szerint Tornatore ügyesen kikerülte a politikai csapdát: megköszönte a kormányfő bókjait, aki olyan mesterműnek nyilvánította a filmet, amit minden olasznak látnia kell, s kiemelte, hogy különösen azért esik jól neki a dicséret, mert politikailag különböző a hitvallásuk. Az Oscar-díjas filmrendező saját szülőhelyét, a Palermo melletti Baariát tette meg filmje színteréül, de mint a vetítés előtti sajtóértekezletén hangsúlyozta: ,,A helyszín bárhol máshol is lehetett volna. Nem Szicília történetét akartam elmesélni. Azt akartam bemutatni, hogyan hat a közvetlen környezet és a messzi világ egy falu mikrokozmoszának szereplőire." Tornatore kiemelte, hogy mozija a civil felelősségvállalásról és az erkölcsi alapelvekről szól, amelyek szerinte hiánycikké váltak a mai Itáliában.

A tizenegy napos filmfesztivál versenyprogramja csütörtökön két amerikai produkcióval, a Cormac McCarthy apokaliptikus víziójából született The Road és a Todd Solondz rendezésében készült Life During Wartime világpremierjével folytatódott. A fesztivál egyik szekciójában volt Bobby Păunescu kezdő román filmes (eddig egyetlen rövidfilmet forgatott) Francesca című filmjének világbemutatója is. A film, amelynek főszereplője Monica Bârlădeanu, a románok olaszországi megítéléséről szól.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-05: Magazin - x:

Erkel előtt tiszteleg a kolozsvári opera

Mintegy harminc mű szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Opera műsortervében az új évadban, ebből öt premier; a nemzeti opera megteremtője születésének 200. évfordulója alkalmából Erkel Ferenc négy művét is műsorra tűzték.
2009-09-05: Magazin - x:

Benedek Elek-emlékkiállítás Budán

Benedek Elek születésének 150. és halálának 80. évfordulójára emlékkiállítás nyílt csütörtök este a budai Várnegyed Galériában. Az október 3-ig látható tárlaton fényképek, cikkek, mesék, könyvek idézik fel Benedek Elek életútját.