VálságA kilábalás stratégiája

2009. szeptember 5., szombat, Gazdaság

Az eddig meghozott válságellenes intézkedések leépítésének menetrendjét vázolta fel tegnap Londonban megjelent írásában az euróövezeti jegybank (EKB) elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az ,,exitstratégia" érvényesítésének még nem jött el az ideje.

Jean-Claude Trichet a Financial Timesnak írt, a húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország (G20) pénzügyminisztereinek londoni értekezlete elé időzített cikkében leszögezi: az EKB és más jegybankok által a válság hatásainak enyhítésére tett nem szokványos intézkedések kivételes jellegűek, ami azt jelenti, hogy le kell építeni ezeket, amint a gazdasági és pénzügyi viszonyok normalizálódnak. Trichet szerint a valutaunió központi bankja eleve úgy tervezte meg a maga nem szokványos lépéseit, hogy már szem előtt tartotta az exitstratégiát is, és az EKB megfelelő időben készen áll e stratégia érvényesítésre. A jegybanki elnök a londoni gazdasági napilapban megjelent írásában hozzátette ugyanakkor: az exitstratégia fontosságának hangsúlyozása nem keverendő össze e stratégia tényleges alkalmazásával. Még korai lenne kijelenteni, hogy a pénzügyi válságnak vége, és egyelőre nincs itt az ideje a válságenyhítő intézkedések leépítésének — áll Trichet cikké­ben.

Ugyanezt hangsúlyozta előző nap megjelent nyilatkozatában a G20-pénzügyminisztereket vendégül látó brit szakminiszter is. Alistair Darling a The Independent liberális brit napilapnak azt mondta: kissé korai lenne már azon gondolkodni, hogy miképp lehetne kiszállni az élénkítő programokból. Darling szerint a fellendülésre a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a kormányok azt hiszik, hogy a munka el van végezve.

A londoni G20-értekezleten várható vitákra utal azonban, hogy a Financial Times pénteki idézete szerint Tim Geithner amerikai pénzügyminiszter még Washingtonban kijelentette: a pénzügyminisztereknek el kellene kezdeniük annak felvázolását, hogy miképp lehet visszafordítani a válságra adott, egyébként nagyon sikeres gazdaságpolitikai válaszlépéseket.

A Húszak pénzügyminiszterei pénteken és szombaton üléseznek Londonban, előkészítendő a hónap végére, Pittsburghbe összehívott G20-csúcstalálkozót. Nem hivatalos értesülések szerint Németország és Franciaország is azt szeretné, ha az amerikai nagyvárosban a vezetők már az exitstratégiáról tárgyalnának.

Az EKB elnöke a Financial Times által pénteken közölt cikkében kiemelte: az euróövezeti jegybank a maga részéről azonnal elkezdi nem szokványos válságellenes intézkedéseinek visszavonását, ha e lépések nyomán veszélybe kerülne az árstabilitás. Hozzátette: az exitstratégia időzítéséről és a lépések sorrendjének kijelöléséről a gazdasági kilátások és a pénzügyi rendszer állapotának valós idejű értékelése alapján születik döntés. Trichet szerint az intézkedésekbe bizonyos mértékben eleve be van építve önmaguk leépítése, új gazdaságpolitikai döntések nélkül ugyanis ezen intézkedések közül több természetes módon kifut. A bankvezető szerint az euróövezetben egyértelmű választóvonal különíti el az erős intézményi függetlenséget élvező jegybank és a költségvetési szféra felelősségi területeit. Ebbe az intézményi keretbe illeszkedik az is, hogy az EKB nem vásárolt kormánykötvényeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-09-05: Gazdaság - x:

Új mértékegység (Környezet és gazdaság)

Egy pohár tea, egy bélszín, egy vasúton megtett kilométer: a jövőben bármilyen emberi fogyasztást vagy tevékenységet új mértékegységgel, a vele járó szén-dioxid-kibocsátás grammjával lehet értékelni, számba véve, hogy az adott tevékenység elvégzése mennyivel növeli az éghajlat felmelegedését okozó gázok mennyiségét a légkörben.
2009-09-05: Gazdaság - x:

Röviden

Zárnak a patinás éttermek
Népszerű áldozatokat is szed a gazdasági válság; a Wall Street-i összeomlás után egy évvel a krízis hatásai elérték a legpatinásabb New York-i vendéglátóhelyeket, amelyek közül most több is bezárt. A legutóbbi nagynevű áldozat a Manhattan Upper West Side részében található Cafe des Artistes.