Környezet és gazdaságÚj mértékegység

2009. szeptember 5., szombat, Gazdaság

Egy pohár tea, egy bélszín, egy vasúton megtett kilométer: a jövőben bármilyen emberi fogyasztást vagy tevékenységet új mértékegységgel, a vele járó szén-dioxid-kibocsátás grammjával lehet értékelni, számba véve, hogy az adott tevékenység elvégzése mennyivel növeli az éghajlat felmelegedését okozó gázok mennyiségét a légkörben.

A hétköznapi élet ilyen, a szén-dioxid-egyenérték grammjára átszámított megközelítése nap mint nap különböző új módszertani kérdéseket vet fel — írta az AFP tudományos kommentátora. Ha például egy palack víz szén-dioxid-mérlegét kívánják megvonni, hogyan veszik figyelembe a szállításhoz felhasznált gépkocsi CO2-kibocsátását? Egy 300 grammos bélszínszelet eseté­ben hogyan kalkulálják a szarvasmarha által nagy mennyiségben felböfögött, erősen üvegházhatású metángázt, illetve az annak megfelelő CO2-egyenértéket (akár metánról, akár más gázról van szó, minden üvegházhatású gázt szén-dioxid-egyenértékben vesznek figyelembe).

A legfrissebb vita az internetes adatkeresésről alakult ki. A közhittel ellentétben a világháló fokozott használata korántsem ,,szénsemleges". Noha lehetővé teszi az anyagtalanítás bizonyos formáját, a web nagy energiafogyasztó a számítógépek gyártása, a használatukhoz szükséges villamos energia és más tényezők révén. A The Times egyik cikkében azt állította, hogy két internetes adatlekérdezés átlag ugyanannyi szén-dioxidot hoz létre, mint egy vízmelegítő: 7 grammot. A Google azonnal válaszolt, közölve, hogy saját mérései szerint egy keresés csak 0,2 gramm szén-dioxid termelésével jár. Alex Wissner-Gross, a The Times által idézett harvardi kutató tagadta, hogy külön a Google-ról beszélt volna, kifejtette, hogy általában szólt a világhálóról. Mérései szerint az interneten töltött minden másodperc átlag 20 milligramm CO2-kibocsátással jár.

A vitáknak nem szabad feledtetniük a tulajdonképpeni célt, olyan új típusú mérési lehetőség megteremtését, amely lehetővé teszi a különböző tevékenységek hatásainak összehasonlítását annak érdekében, hogy egy kevesebb CO2-kibocsátással járó életmódra ösztönözzön. Alex Wissner-Gross bízik abban, hogy az új mérési módszer világszerte elterjed, mivel parancsoló szükségesség a gazdaság ,,széntelenítése". Egyes nagy áruházakban már feltüntetik a szén-dioxid-kibocsátási adatokat is. Lehetséges, hogy tíz-húsz év múlva az emberek ugyanúgy számolnak majd CO2-egyenértékben, mint manapság a dollárban vagy az euróban?

A klímaváltozás gyorsul, a világ a szakadék felé rohan — ezt már a genfi Klíma Világkonferencián maga Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelentette ki. A politikus azt kérte a világtól, hogy siessen az átfogó klímaszerződés megkötésével, mert az éghajlat felmelegedése gazdasági katasztrófát fog okozni, és a tengerek szintje akár két méterrel is megemelkedhet az évszázad végére. Ban emlékeztetett arra, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása még mindig gyors ütemben fokozódik. A dán fővárosban tartott klímakonferencián egyébként az lesz a feladat, hogy megkössék a kiotói jegyzőkönyv helyébe lépő új globális megállapodást a Föld éghajlatának alakításáról 2012 után.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-09-05: Emlékezet - x:

Makkai Ádám levele (Ignácz Rózsa századik születésnapja és halálának harmincadik évfordulója)

Sírjára a kopjafát Bethlen Farkas készítette
Tisztelt egybegyűltek, kedves erdélyi és budapesti magyar barátaim!
Vérző szívvel írom e sorokat, amiért nem lehetek ott közöttetek.
2009-09-05: Gazdaság - x:

A kilábalás stratégiája (Válság)

Az eddig meghozott válságellenes intézkedések leépítésének menetrendjét vázolta fel tegnap Londonban megjelent írásában az euróövezeti jegybank (EKB) elnöke, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az ,,exitstratégia" érvényesítésének még nem jött el az ideje.