New York négyszázadik születésnapja

2009. szeptember 9., szerda, Magazin

Ágyúlövésekkel és történelmi hajóflotta útjával kezdődött kedden New Yorkban a város négyszázadik születésnapját ünneplő egyhetes eseménysorozat. Holland hajósok 1609. szeptember 11-én léptek először az őshonos lenape indiánok által Mannahatának nevezett szigetre.

Az NY400 elnevezésű ünnepi hét alkalmából a hollandok partikat, felvonulásokat, koncerteket, továbbá kiállításokat és felolvasásokat rendeznek a nyolcmilliós metropolisban. Még Vilmos-Sándor holland trónörökös és felesége, Máxima is a legnépesebb amerikai városba látogat. Az amszterdami Rijksmuseum kiállítja egyik legnagyobb értékét, Jan Vermeer 17. századi holland festőművész Tejet öntő lány című képét a Metropolitan Museumban. A remekmű az 1939-es New York-i világkiállítás óta először érkezik az Új szigetre, ahogy a hollandok Mannahatát négyszáz évvel ezelőtti megérkezésükkor elnevezték.

Az ünneplés kedd reggel huszonegy ágyúlövéssel kezdődött. Michael Bloomberg polgármester ezt már hetek óta hirdeti a város lakóinak, nehogy terrormerényletre gondoljanak. Beszédet mondott a holland koronaherceg és Hillary Clinton külügyminiszter a múzeumhajóként a városban horgonyzó Intrepid repülőgép-hordozó fedélzetén, majd egy történelmi flotta hajózott fel a Hudson folyón: a Henry Hudson kapitány egykori útját követő flotta a New York-i öbölből a szövetségi állam fővárosába, Albanyba tart majd. A hajók között van a háromárbocos Halve Maen (Félhold), annak a hajónak a mása, amellyel a hollandok szolgálatába szegődött, az Atlanti- és Csendes-óceán közötti ,,északnyugati átjárót" kereső angol tengerész 1609-ben a területre érkezett.

A Flying Dutchman-osztályú hajóversenyen tizennégy országból érkezett hatvan vitorlás vesz részt. Az ünnepi program keretében hajós körutakat, kajak- és vitorlatúrákat szerveznek a térségben, egészen Albany városáig. A Manhattan déli csücskében levő Bowling Green Parkban hagyományos holland lakóházakat, egy szélmalmot és egy facipőkészítő műhelyt is lehet látni; az Új Amszterdam Falu program keretében a turisták a hét végéig élénk narancssárga színű holland bicikliket kölcsönözhetnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-09: Magazin - x:

Rejtélyes repülőgép

Augusztus 24-én reggel hatkor egy kisrepülőgép szállt el a fehéroroszországi Bjeloje Boloto falucska, majd a közeli 48694. számú légvédelmi egység felett, aztán egy híd alatt átrepülve ismeretlen irányba eltűnt.
2009-09-09: Riport - x:

Magyarhermányban megfordult a kocka — Kisgyörgy Zoltán

Majdnem semmit nem ér már a Hargita lába alatt élő hermányi ember azzal, hogy hegyvidéken élvén nem érintette a kollektivizálás, hogy megmaradt úgy az egyéni földvagyon, ahogyan még Sztálin halála előtt volt. Mit ér az egész, ha féktelenül pusztítja a terményt a vaddisznó és a szarvas, ha feltúrják a kaszálókat, jó-e vagy baj, ha túlságosan beerdősödtek már a havasi kaszálók, ha sokba kerül a géppel végzett mezei munka, ha már azon is gondolkozni kezdett a hermányi ember, hogy érdemes-e ilyen tejárak mellett állattenyésztéssel foglalkozni?