Iskolakezdés vásárlási kényszer nélkül

2009. szeptember 10., csütörtök, Család

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg. A taneszköz- és tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó — a szülő és a tanuló — nem döntheti el szabadon, kíván-e vevő lenni.

Ezért biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a taneszközök és felszerelések kiválasztásában és a szülőkre háruló kiadások korlátozásában képviselőik útján közreműködjenek a szülők és a tanulók. Tájé­koztatni kell őket továbbá az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről, taneszközökről és más felszerelésekről, valamint arról is, hogy az intézmény milyen segítséget tud nyújtani a szülői kiadások csökkentéséhez — hívja fel a nálunk is igen időszerű tudnivalókra a figyelmet a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete.

Az előző tanév végén, iskolaváltáskor a beiratkozásnál az iskolának egy jegyzéket kell kiadnia a tanulóknak a szükséges tanszerek és felszerelések listájáról. Ha ez nem történt meg, a szülők várják meg az első tanítási órát, amikor a pedagógus elmondja, hogy milyen eszközöket kérnek az adott tantárgy oktatásához, és mit lehet kölcsönözni.

A pedagógus — a minőség, típus és ár megjelölése nélkül — olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell. Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata.

A családok többsége örömmel veszi, amikor a gyermek megkezdi iskolai tanulmányait. Az anyukák még lelkesek, és anyagi erejüket próbára téve mindent megvesznek, amit elgondolnak. Lehet pár száz lejből is beiskolázni egy elsőst, de lehet több százat is elkölteni erre a célra, ami függhet a szülői ambíciótól és az iskola követeléseitől. Lehet venni feleslegesen, például tizenkét darabos színesceruza-készletet, bár az elsőben csak a kék-piros ceruza használata javasolt.

Mit ne tegyenek a szülők:

Ne ugorjanak bele meggondolatlanul a vásárlásokba, várják meg az árleszállításokat, de ne dőljenek be az akciós termékeknek, lehet, hogy rossz minőségűek.

Ne vegyenek előre becsomagolt füzetet vagy írószert, mert sok helyen felesleges dolgokat is beleraknak az egységcsomagba.

Ne vegyenek bekötőpapírt, ha színes, képes borítóval készült füzetet, tankönyvet vesznek gyermeküknek.

Ne vegyenek olyan drága taneszközöket, amelyek elvesztése gondot okoz.

Ne vegyenek olyan márkás felszereléseket, amit a gyermekük osztálytársainak szü­lei nem tudnak megvenni, hivalkodásnak tekintik, és kiközösíthetik maguk közül.

Ne fogadjanak el összefirkált használt tankönyveket!

Ne cipeltessenek a kisiskolással többkilós terhet, hiszen a nemzetközi előírások szerint csak a gyermek testsúlyának húsz százaléka lehet az iskolatáska súlya.

Ne felejtsék el minél előbb igényelni az esedékes segélyeket, beleértve a munkáltatói iskolakezdési támogatást.

Ne fizessenek az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-10: Sport - x:

A III. forduló (Labdarúgás)

Meglepően szoros eredmények születtek a harmadik fordulóban. A kökösi találkozót leszámítva döntetlen vagy egygólos győzelem született a mérkőzéseken. Maksán úgy — állítja Szőcs Levente megfigyelő —, hogy a brassói játékvezető addig nyújtotta a játékidőt, míg a házigazdáknak sikerült gólt lőniük. A győztes gól szerzője — Miksán — örömében kiállíttatta magát.
2009-09-10: Család - x:

Hogyan használjuk agyunkat?

A komoly tudás fejlett tanulási technikákat igényel. Egy átlagos felnőtt agyának csupán tíz százalékát használja, képzeljük csak el, mi mindenhez érthetnénk megfelelő elsajátítási módszerek segítségével.