Hogyan használjuk agyunkat?

2009. szeptember 10., csütörtök, Család

A komoly tudás fejlett tanulási technikákat igényel. Egy átlagos felnőtt agyának csupán tíz százalékát használja, képzeljük csak el, mi mindenhez érthetnénk megfelelő elsajátítási módszerek segítségével.

Összegyűjtöttünk hetvenhét tippet — mint például: ne hagyjuk ki a reggelit, időnként tartsunk szünetet, hallgassunk zenét, s olykor egy hideg zuhany sem árt —, amelyek segítségével enyhíthetjük tudásszomjunkat, javíthatjuk koncentrációs képességünket, sőt, hatékonyabban és gyorsabban sajátíthatunk el új ismereteket.

Tartson ki. A nehézségekkel szembesülve se adja fel a tanulást. Amit valaki már megtanult, azt más is meg tudja. Einstein szerint a zsenialitás egy százalék tehetség, kilencvenkilenc verejtékezés.

Ne higgyen a szakértőknek! A diszlexia dióhéjban összefoglalva olyan olvasási, írásbeli, így pedig tanulás során jelentkező zavar, amely során számok és betűk keverednek össze. Gyakran a kimondott szavak vagy számok összevegyülnek. Régebben a diszlexiásokat egyszerűen lehülyézték, később a szakértők azt mondták, hogy képtelenek tanulni. Azóta már többször bebizonyosodott, hogy képesek az ismeretek megszerzésére. A tanulásnak egynél bizonyosan több módja van, senkinek se higgyen, hogy nem képes rá.

Provokálja magát. Az emberek gyakran intelligensebbek, mint ahogyan azt gondolják magukról. Egy olyan világban, ahol mindent beskatulyáznak és kategorizálnak, nem feltétlenül mindenki odavaló, ahová került. Zseniket márpedig lépten-nyomon lehet találni. Ha úgy érzi, hogy tehetséges, töltsön ki egy IQ-tesztet, amely nem az iskolai szabványnak megfelelő intelligenciamérő. Mint ismeretes, a hagyományos IQ-teszt szerint sok diák rossz képességűnek mondható, mert a tesztek nem képesek felbecsülni a tanulók tudását és tanulási képességeit. Ez utóbbi pedig jóval fontosabb, mint a megszerzett tudás.

Ne aggódjon, tanuljon boldogan. Tegye ezt igazi szenvedéllyel, és ossza meg másokkal is. (f. e.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-10: Család - x:

Iskolakezdés vásárlási kényszer nélkül

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg. A taneszköz- és tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó — a szülő és a tanuló — nem döntheti el szabadon, kíván-e vevő lenni.
2009-09-10: Család - x:

Az éjszakai evés jobban hizlal

Aki éjjel még egyszer a hűtőbe nyúl, drámai következményekkel kell számolnia — derítették ki amerikai kutatók. Ilyenkor ugyanis sokkal jobban gyarapodik a súlyunk.