Annie Leibovitz veszíthet

2009. szeptember 12., szombat, Magazin

A fotográfus egyik közismert, provokatív és újszerű (később sokan utánozták) felvétele előtt, amely az előrehaladott terhes Demi Moore-t ábrázolja. (Fotó: AFP/File/Philippe Desmazes)

Annie Leibovitz, a neves amerikai fotográfus, aki elsősorban a zenészekről és más hírességekről készült felvételekkel vált ismertté, elveszítheti munkáinak szerzői jogát és teljes vagyonát, ha nem törleszti a kedden lejárt 24 millió dolláros (70 millió lej) hitelét. A kölcsönadó a manhattani székhelyű Art Capital Group (ACD), amely rövid lejáratú hiteleket nyújt, ingatlanokat és művészeti alkotásokat fogadva el biztosítékként.

A cég tavaly nyújtott kölcsönt az 59 éves fotográfusnak, aki az ACG állítása szerint azért kényszerült erre, hogy törleszteni tudja jelzáloghitelét, adótartozását, valamint egyéb fizetési kötelezettségeit. Biztosítékként Annie Leibovitz három Greenwich Village-i háza, New York állambeli ingatlanja, valamint a fotográfus által valaha készített összes felvétele szerepelt. Az ACG 2008 szeptemberében kifizette Annie Leibovitz összes tartozását. A hitelező ez év júliusában nyújtott be bírósági keresetet Annie Leibovitz ellen, azzal vádolva, hogy megszegte felvételeinek és ingatlanjainak értékesítésére a céget feljogosító megállapodást. A szerződés szerint a cég ugyanis még a kölcsön lejárta előtt értékesíthette Annie Leibovitz vagyonát, ám a fotográfus decemberben nem engedte be ingatlanjaiba az értékbecslőket, ahogy megakadályozta képei értékesítését is. Matthew Hiltzik, Annie Leibovitz szóvivője múlt héten azt nyilatkozta, hogy a fotográfus a probléma megoldásán dolgozik. Az Art Capital Group képviselője viszont azt hangsúlyozta, hogy a cégnek egyértelmű szerződéses jogai vannak, amelyeket mindenképp megvéd.

Időközben Annie Leibovitznek további jogi gondjai akadtak — egy olasz fotós azzal vádolja neves amerikai kolléganőjét, hogy engedélye nélkül használta fel egy naptárban felvételeit. Leibovitz a hírességek művészi, provokatív fotóival vált ismertté, felvételei rendszeresen szerepelnek a Vanity Fair és a Vogue címlapján. Az évek során olyan hírességeket kapott lencsevégre, mint Barack Obama, II. Erzsébet királynő vagy Bruce Springsteen. Annie Leibovitznak köszönhetően pillanthatta meg először a világ a Vanity Fair címlapján Tom Cruise és Katie Holmes újszülött kislánya, Suri fényképét is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-12: Magazin - x:

Távol a civilizációtól

Oroszország az az állam, ahol a települések legnagyobb hányada távol van a civilizációtól: a terület 60 százalékán két-három nap szükséges ahhoz, hogy az ott élők eljussanak a legközelebbi, legalább 50 000-es lakosú településre. Mindez a Világbank és az Euró­pai Unió Bizottsága Egyesí­tett Kutató Központja által térképek, demográfiai adatok, és a világűrből készült fotók alapján összeállított térképből derül ki.
2009-09-12: Magazin - x:

Esküvői roham

Az esküvői láz nem csak Kínában tombolt, hanem mindenütt, ahol kínaiak élnek. Felvételünk Kuala Lumpur (Malajzia) egyik temploma előtt készült szerdán. (Fotó: AFP/Saeed Khan
Párok tízezrei keltek egybe szerdán Kínában, a kilences szám ugyanis a hosszú életet jelképezi. A 2009. 09. 09-es dátumtól ezért a jegyesek házasságuk örökérvényűségét remélik.