Hervay Gizella: Sárkányos mese

2009. szeptember 12., szombat, Kiscimbora

Volt egyszer egy kép a falon. Kobak egész nap nézte-csodálta.

Addig-addig, míg egyszer csak megszólalt a napraforgó a képen:

— Mit nézel annyit?

— Mert szép vagy.

— De ne nézz!

— De nézlek!

A napraforgó fogta magát, és befordult a fal felé. Most nagyon csúnya lett a kép.

— Csúnya! Csúnya! ― csúfolódott Kobak.

A kép megsértődött, leugrott a falról, és elbújt. Kobak egész nap kereste, de nem találta. Másnap festett a füzetébe egy napraforgót. Csak azért is! Ahogy kész lett, ahogy nézegette, látja, hogy a háta mögül kukucskál valaki. A kép volt.

Hopp, most megfogtalak ― fordult hátra gyorsan Kobak, de a kép elszaladt. Kobak utána. Kergetőztek-kergetőztek, addig kergetőztek, míg Kobak el nem érte. Akkor aztán megfogta, és sárkányt készített belőle. Olyan hosszú spárgát kötött rá, hogy ha minden mesét összebogoznának, annál is hosszabb lenne.

A napraforgó-sárkány pedig felszállt az égre, ott forgott-lebegett, fejét a nap felé fordítva. Fogta magát, felkapaszkodott a spárgán, ráült a sárkány hátára, és ellovagolt-elszállt vele oda, ahol a sárkány se jár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-12: Gazdaság - x:

Hiteles beszámoló Balázs Anti magyarországi kalandozásairól

Emlékoszlop-restaurálás
Balázs Anti egy hónapon belül ismét a befogadó városában, Hódmezővásárhelyen járt. Ha valaki még nem tudná, elsők között fogadta tiszteletbeli polgárává a dél-alföldi város a háromszéki bajuszkirályt, a székely góbét, a kopjafadoktort… és nem sorolom tovább jellemző ragadványneveit.
2009-09-12: Kiscimbora - x:

Benedek Elek: A király képe

Egyszer egy király, amint a mezőn vadászgatott, találkozott egy parasztemberrel, s szóba ereszkedett vele.