Hiteles beszámoló Balázs Anti magyarországi kalandozásairól

2009. szeptember 12., szombat, Gazdaság

Emlékoszlop-restaurálás

Balázs Anti egy hónapon belül ismét a befogadó városában, Hódmezővásárhelyen járt. Ha valaki még nem tudná, elsők között fogadta tiszteletbeli polgárává a dél-alföldi város a háromszéki bajuszkirályt, a székely góbét, a kopjafadoktort… és nem sorolom tovább jellemző ragadványneveit.

Aki még így sem ismert volna rá, hát magára vessen. Sepsiszentgyörgyről lassan benépesíti Magyarország településeinek köztereit kopjafákkal, székely kapukkal. Monok, Debrecen, Székkutas, Csólyospálos, Hódmezővásárhely, hogy néhányat említsek ezek közül. Azonban nem elégszik meg ezek elkészítésével, felállításával, hanem utóéletüket is nyomon követi, a természet viszontagságai elleni védelmükről is gondoskodik. De nehogy azt gondolja valaki is, hogy ez a gondoskodás csak a saját munkáira korlátozódik.

Július utolsó napjaiban egy helyi civil szervezet szakmai segélykérésére érkezett Hódmezővásárhelyre, hogy az ezredfordulóra a városnak adományozott berecki székely kapu állagmegóvását segítse. Irányításával egy nap alatt megújult a város szeretett köztéri alkotása, mely Bodó Csaba fafaragó munkája. Segítőivel, köztük települési képviselőkkel és a város egyik alpolgármesterével vállvetve súrolták, csiszolták és kezelték a kapu felületét, mely azóta is újkori pompájában fogadja az arra sétáló vásárhelyieket. Anti már akkor felfigyelt egy közeli fa emlékműre, melynek helyén valamikor a hódmezővásárhelyiek által nagyon kedvelt, az 1800-as évek végén épített nyári faszínház állt, és amelyet indokolatlanul lebontottak a 1940-es évek végén, tűzveszélyre hivatkozva, miután a párját ritkító fa épületegyüttes mindkét világégést túlélte... Az emlékművet húsz éve állíttatta Vásárhely emlékező közössége, és bizony az idő vasfoga kikezdte. Balázs Anti kellett Sepsiszentgyörgyről, aki meglátta Szatyor Győző fafaragó két évtizedes alkotásának felszínre hozható szépségét.

Térült-fordult és visszatért. Szent István királyunk ünnepének előestéjére elkészült a felújítással. A ,,fadoktor" egyedül birkózott meg a feladattal, elhárítva minden segítséget. Egyedül engem, a ,,gyermekdoktort" tisztelt meg néminemű részvétel lehetőségével a sikeres felújításban. Ez a munka másfél napjába került. Azután 30—40 km-es körzetben bejárta a környéken elhelyezett kopjáit, kapuit, ,,állagmegóvta" őket, és ráadásként Kiskunhalason a híres Csipkemúzeum általa felújított díszes faragott kapuit is megkezelte. Most egy vásárhelyi esküvő vőfélyeként múlatja a hétvégét az ifjú pár és a lakodalmas sokadalom örömére. A következő napon a közeli Szeged városában a Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjén üdvözöljük együtt az együttes vezetőit, élükön Haáz Sándor tanár urat, Nyikó menti rokonunkat... A két nap múlva esedékes hódmezővásárhelyi koncertre már nem tud maradni, hisz másnap már az Úz völgyében lesz találkája Sylvester Lajossal.

Hát leírni is sok, nemhogy elvégezni mindazt, amit elsoroltam Balázs Anti, Sepsiszentgyörgy ,,rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetének" néhány napos feltűnéseiről. A köztünk lévő 700 km-es távolság már említésre sem méltó. Ő is úgy van, mint mi: jön-megy, hazulról haza.

A szentegyházi gyerekeknek feltétlenül megmutatom a város pihenőparkjában a megújult székely kaput és a faszínházra emlékeztető fa emlékoszlopot.

Dr. Berényi Károly, a krónikás

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-12: Gazdaság - x:

Gróf Mikó Imre nyomdokain — Fülöp Anna

Mikós zarándokok az olmützi székesegyház előtt
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium kis diákcsapata augusztus 21—25. között zarándokúton vett részt, hogy iskolánk alapításának 150. évfordulója alkalmával meglátogassa az iskola névadója, gróf Mikó Imre életének főbb állomásait. Nagy segítségünkre szolgált dr. Egyed Ákos történész, akadémikus könyve gróf Mikó Imréről. A mikós zarándokok közt a legfiatalabb, az elsőosztályos Kustán Tímea volt.
2009-09-12: Kiscimbora - x:

Hervay Gizella: Sárkányos mese

Volt egyszer egy kép a falon. Kobak egész nap nézte-csodálta.