Röviden — Szekeres Attila

2009. szeptember 15., kedd, Világfigyelő

Katona Béla az Országgyűlés új elnöke

Az Országgyűlés tegnapi ülésén a szocialista Katona Bélát 319 igen 22 nem mellett választották meg házelnöknek, miután Szili Katalin (MSZP) lemondott posztjáról. Katona Béla 1944-ben született Budapesten. Gépészmérnöki oklevelet szerzett, 1984-ben egyetemi doktorrá avatták. 1972-től a Magyar Szocialista Munkáspárt, majd 1989-től a Magyar Szocialista Párt tagja. 1990-ben az MSZP budapesti listáján szerzett parlamenti mandátumot, majd fővárosi egyéni választókerületi képviselő volt a legutóbbi, 2006-os választá­sokig, amikor is a párt országos listáján jutott be a parlamentbe. Közel egy évig a Horn-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere volt.

Horvátország halad

Horvátország akár a jövő év közepéig lezárhatja az EU-csatlakozási tárgyalásokat — vélekedett Olli Rehn, az unió bővítési biztosa. Üdvözölte, hogy a múlt héten Horvátország és Szlovénia megállapodott kétoldalú tengeri területi vitájuk rendezésének módozatáról, és hogy ennek nyomán a szlovénok úgy döntöttek, nem akadályozzák tovább a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását. Rehn szerint az elkövetkező hetekben már folytatni is lehet ezeket a tárgyalásokat, és számos témafejezetet le lehet zárni az összesen 35-ből.

Csalódást okozott a vita

A közvélemény és a sajtó számára általános csalódást okozott Angela Merkel kancellár és kihívója, Frank-Walter Steinmeier televíziós vitája. A háború utáni német parlamenti demokrácia harmadik televíziós vitáját mintegy 21 millióan nézték végig, de a felmérések arról tanúskodtak, hogy a többség csalódva állt fel a képernyő elől. A megkérdezettek úgy vélekedtek, hogy a konzervatív kancellár és a szociáldemokrata kancellárjelölt a politikai párbaj helyett inkább egyfajta baráti beszélgetést folytatott, egyformán kiemelve az elmúlt négy év közös, nagykoalíciós kormányzásának eredményeit.

Medvegyev ajánlata

Okos politikát ajánlott a világnak Dmitrij Medvegyev orosz elnök A korszerű állam és a globális biztonság című, Jaroszlavlban rendezett nemzetközi konferencián. A jövő az olyan politikáé, amely nyílt viták, kutatások és elemzések útján tárja fel a feladatokat, és megfontolt, egyeztetett módszerekkel oldja meg azokat — mondta. Úgy vélte, a világnak maga mögött kell hagynia a nacionalizmus, továbbá az osztályharc archaikus előítéleteivel kapcsolatos veszélyes illúziókat, a globális uralom utópikus terveit, a katonai kalandoknak, az emberi és szabadságjogok elnyomásának és mindenféle jogsértő lépések gőgös igazolását — mondta.

Kinevezték az új főigazgatót

Megerősítette Amano Jukija japán diplomata megválasztását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatójává a szervezet közgyűlése tegnap Bécsben. Amanót július 2-án választotta meg a NAÜ 35 tagú kormányzótanácsa, de a kinevezést a 150 tagú közgyűlésnek is jóvá kellett hagynia. Amano kettős célt jelölt meg: az atomfegyverek terjedésének feltartóztatását és az atomenergia békés célú hasznosításának támogatását. A 62 éves Amanót, Japán eddigi NAÜ-nagykövetét a nukleáris és leszerelési tárgyalásokban nagy tapasztattal rendelkező diplomatának tartják, technokrataként jellemzik. A NAÜ leendő vezetője nehéz feladatok előtt áll: a szervezet napirendjén egyszerre szerepel az iráni és az észak-koreai atomprogram, valamint egy feltételezett titkos szíriai atomreaktor ügye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-15: Világfigyelő - x:

Magyar tükör — Mózes László

Bajnai Gordon szerint az ellenzék felrúgta a szlovák államnyelvtörvény kapcsán kialakult nemzeti konszenzust a magyar—szlovák kormányfői találkozó után tett nyilatkozataival.
2009-09-16: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Honismereti kirándulások
Még ma és holnap lehet jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ által a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett két hét végi honismereti kirándulásra. Az Erdővidéki templomok, kastélyok, kúriák témájú útra szombaton Erdővidéken, a Varázslatos Háromszék II. elnevezésűre vasárnap kerül sor, előbbi Fehér János művészettörténész, utóbbi Jánó Mihály művészettörténész szakmai vezetésével.