Mi, hol, mikor?

2009. szeptember 16., szerda, Mi, hol, mikor?
Honismereti kirándulások

Még ma és holnap lehet jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ által a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett két hét végi honismereti kirándulásra. Az Erdővidéki templomok, kastélyok, kúriák témájú útra szombaton Erdővidéken, a Varázslatos Háromszék II. elnevezésűre vasárnap kerül sor, előbbi Fehér János művészettörténész, utóbbi Jánó Mihály művészettörténész szakmai vezetésével.

Mindkét kiránduláson a részvétel ingyenes, az idegenvezetést és a busz költségeit a művelődési központ állja. A helyek száma korlátozott, a részvételi szándékot kérik, jelezzék legkésőbb csütörtökig a művelődési központ Kossuth Lajos utca 10. szám alatti székházában Szőts Papp Zsuzsánál, telefon: 0267 351 648, 0757 047 715, e-mail cím: office@cultcov.ro. Bővebb információk a http://www.oroksegnapok.hu/ honlapon.

Röviden

Felvételi. A sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskolában péntekig tartják naponta a felvételi vizsgát a következő szakokra: ének, zongora, gitár, blockflötte, fuvola, oboa, dob, színjátszás, balett, néptánc (előadói és oktatói), hangtechnika, népi zenekar, festészet, rajz, népi bútorfestészet, népdaléneklés és rézfúvós hangszerek. Beiratkozás naponta 7—16 óráig az iskola Szabadság tér 9. szám alatti székhelyén.

Téli program. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban mától a téli nyitvatartási rend lép érvénybe: hétfőtől péntekig 9—16, szombaton és vasárnap 9—14 óráig látogatható.

Cserebereklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház pinceklubjában ma 16 órától újra találkozik a Cserebere Hobbiklub. Elvárnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).

E-lomtalanítás vidéken. Az elektromos és elektronikus hulladékokat ma Illyefalván, Aldobolyban, Szentkirályban és a Szalomérben, csütörtökön Kilyénben és Szotyorban gyűjtik. A háztartásokban fölöslegessé vált készülékeket (pl. televízió- és rádiókészülék, hűtőszekrény stb.) a hulladékgyűjtő konténer mellé kell kihelyezni. A köztisztasági vállalat telefonszáma: 0267 310 123.

Jogi szolgálat. Balogh Klára jogtanácsos szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig várja a jogi tanácsot igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.

Áramszünet. Ma 9―11 óráig Kilyénben, csütörtökön 8―15 óráig Torján, az 5-ös transzformátor körzetében, a Karatna utcában szünetel az áramszolgáltatás.

Az ózon világnapja. 1987. szeptember 16-án írta alá 46 ország a sztratoszféra ózonrétegének védelmét szolgáló Montreali Jegyzőkönyvet, amelyhez már több mint 180 ország csatlakozott. Az ózonréteg, amely a Föld légkörét védi az ultraibolya-sugárzástól, az ózont lebontó klóros vegyületek (a legismertebbek a freonok, halonok) kibocsátása miatt súlyosan károsodott, de az elmúlt két évtized nagy előrelépést hozott az ózonréteg pusztulása ellen folytatott küzdelemben.

Hibaigazítás. Tegnapi lapszámunkban a Szerszámuk a könyv és a toll című írásunkban hibásan jelent meg Andorkó Ferenc vargyasi unitárius lelkész neve. Az elírásért szíves elnézését kéri a szerző.

Kék fény

Csempészet. Csütörtökön a forgalomban azonosították M. Sorin (34) sepsiszentgyörgyi lakost, aki eladásra szánt finomított szeszt szállított minden kísérőirat nélkül. A nyomozást kiterjesztve házkutatást tartottak lakásán, ahol 984 liter szeszt és 1590 csomag csempészett cigarettát találtak. * A gazdasági rendőrség lezárta a nyomozást egy baconi házkutatás alatt talált és lefoglalt tíz tonna finomított szesz ügyében, és az ügyet átadták az országos pénzügyi hatóságnak. * Múlt kedden a csernátoni rendőrök egy helyi farmon a napszámosok szállását ellenőrizve P. Vasile (48) livezi-i (Bákó megye) lakos tulajdonában 312 csomag csempészett cigarettát találtak. * Csütörtö­kön a csernátoni rendőrök a forgalomban állították meg a T. Alpár (21) sepsiszentgyörgyi lakos által vezetett kocsit, amelynek a csomagtartójában 580 csomag zárjegy nélküli cigarettát találtak. A gépkocsivezető szerint a csempészáru B. Csaba (21) sepsiszentgyörgyi lakos tulajdona. B. Csaba elmondta a nyomozóknak, neki nem tűnt fel, hogy zárjegy nélküli a cigaretta, amit a sepsiszentgyörgyi központi piacon vásárolt 1000 lejért, de nem kapott róla számlát. A cigarettát elkobozták, B. Csabát megbírságolták.

Drog. Szombat éjjel egy óra körül a sepsiszentgyörgyi rendőrök felfigyeltek egy gyanús fiatalemberre a Kossuth Lajos utcában. Mivel nem tudta igazolni magát, bekísérték a rendőrségre azonosítás végett. Mielőtt beléptek a rendőrségre, a kísérő rendőr észrevette, hogy a gyanúsított eldobott valamit. Megkereste a járdán az eldobott tárgyat: fóliába csomagolt barna golyócskát. Az adatbázis segítségével azonosították a fiút P. Iustin (20) helybeli lakos személyében, aki elmondta, hogy Bukarestben vásárolt a nála találtnál nagyobb mennyiségű anyagot, amiről azt hitte, hogy hasis, és azt adagonként július-augusztusban elszívta. Az ügyben a szervezett bűnözés elleni osztály indított nyomozást.

(Rendőrségi tájékoztató)

Őszi Kupa

Szeptember 19-én, szombaton 10 órától a megyei sportigazgatóság sportpályáin kerül sor az idei páros lábtenisz Őszi Kupára. A viadal nyílt minden korosztály számára. Érdeklődni és jelentkezni a 0721 310 454-es (Popa Sándor) telefonszámon lehet.

Kosárlabda

A Sepsi BC elkezdte árusítani bérleteit a 2009―2010-es kosárlabdaszezon mérkőzéseire. Azok a szurkolók, akik az elmúlt idényben rendelkeztek bérlettel, és szeretnék megtartani régi helyüket, jövő keddig léphetnek kapcsolatba Bács Leventével, vagy hívhatják a 0723 387 771-es telefont, és jelezhetik szándékukat, szeptember 23-tól pedig bárki válthat ki bérletet a fennmaradt helyekre. Egy szurkolói bérlet 100 lej, a hely nélküli 150, a kakasülőre 200, az A-, C-, D-szektorra 250, a VIP-szektorban 500 lejt kell fizetni egy helyért. Bővebb információk a http://www.sepsibc.ro/ weblapon.

Paintball

* Jól szerepelt a sepsiszentgyörgyi PPZ Kids a Magyar Paintball Liga Diviziós II-es pontvadászatának negyedik fordulóján. A Noda Scurtu Szabolcs (11 éves) és Noda Scurtu Tamás (13 éves) alkotta csapat a tíz lejátszott játékból kettőt megnyert és négyen pontozott. A háromszéki fiúk eredménye remeknek mondható, ha azt vesszük figyelembe, hogy csupán három hete kapták meg versenyfelszerelésüket, és hogy a fiúk ez év márciusától űzik ,,profi" szinten a paintballt. ,,Három hónapig készültünk a magyarországi versenyre. Reggelente fizikai edzést csináltunk, este pedig taktikai edzést. Nagyon vártuk már ezt a versenyt" ― nyilatkozta a megmérettetést követően Szabolcs.

* Szeptember 26―27-én második alkalommal kerül sor a Transilvanian Paintball Scenario 2 The Dirty Dozen (Erdélyi Paintball Scenario Piszkos 12) nevet viselő eseményre. A rendezvény helyszíne Mikóújfalu, és a résztvevők száma várhatóan mintegy százötven. További információkért látogassák meg a http://www.ppz.ro/ internetes portált.

Del Potro a férfi bajnok

Az argentin Juan Martin Del Potro nyerte a férfi egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután a fináléban öt szettben legyőzte a világelső svájci Roger Federert. Az esélyesebb Federer jól kezdett, majd amikor elvette ellenfele adogatását, megnyerte az első szettet. A második játszma elején is gyorsan brékelt, azonban Del Potro nem adta fel, és izgalmas csatában, rövidítésben egyenlített. Az utóbbi öt évben diadalmaskodó Federer megint újított, azonban a negyedik szett hajrájában megint az élete első Grand Slam-fináléját vívó Del Potro összpontosított jobban. Következett a döntő játszma, amelyben a dél-amerikai frissebben mozgott, és pályafutása legnagyobb sikerét elérve letaszította a trónról a 16. GS-győzelmére készülő Federert. Sokatmondó adatok: a világelső 62 ki nem kényszerített és 11 kettős hibát ütött, szerváinak pedig csak a fele sikerült. Eredmény: Del Potro―Federer 3:6, 7:6 (7―5), 4:6, 7:6 (7―4), 6:2.

A Lotus is indulhat jövőre a Forma—1-ben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tegnap úgy határozott, hogy a Lotus Forma―1-es csapat indulhat jövőre a világbajnoki sorozatban. A FIA közleményében jelezte: a BMW-Sauber is megfelelő módon nevezett a 2010-es szezonra, de mivel a német autógyár júliusban bejelentette, hogy év végén kivonul az F1-ből, bizonytalanságok merültek fel az istálló tulajdonosával kapcsolatban. Ennek ellenére a BMW-Sauber 14. csapatként ott lehet a jövő évi mezőnyben, ha valamelyik istálló mégsem áll rajthoz. Amennyiben a szezon közben bárki kivonul a sorozatból, a megüresedett helyet automatikusan a német-svájci gárda kapja meg, de még az is elképzelhető, hogy 2010-ben 14 csapat szerepel majd a Forma―1-ben.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-15: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Katona Béla az Országgyűlés új elnöke
Az Országgyűlés tegnapi ülésén a szocialista Katona Bélát 319 igen 22 nem mellett választották meg házelnöknek, miután Szili Katalin (MSZP) lemondott posztjáról. Katona Béla 1944-ben született Budapesten. Gépészmérnöki oklevelet szerzett, 1984-ben egyetemi doktorrá avatták. 1972-től a Magyar Szocialista Munkáspárt, majd 1989-től a Magyar Szocialista Párt tagja. 1990-ben az MSZP budapesti listáján szerzett parlamenti mandátumot, majd fővárosi egyéni választókerületi képviselő volt a legutóbbi, 2006-os választá­sokig, amikor is a párt országos listáján jutott be a parlamentbe. Közel egy évig a Horn-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere volt.
2009-09-16: Magazin - x:

Fazakas János (Mementó) — Borcsa János

(1914—2006)
Fazakas János Kézdiszentléleken született 1914. szeptember 11-én a csíkszépvízi Fazakas István és a kézdiszentléleki Darvas Mária házasságából. Nehéz sors várt a kisgyermekre, édesapját az első világháborúban elveszítette, édesanyja nevelte fel szűkös anyagi körülmények között.