A csokoládé a szívbetegeknek is hasznos

2009. szeptember 17., csütörtök, Család

A nők háromnegyede isteníti a csokoládé illatát, és több mint fele (61 százaléka) könnyen ,,hangulatba jön" egy kis csokoládétól. Egy felmérésen a válaszadók 97 százaléka mondta azt, hogy nem tud ellenállni a csokoládé csábításának, és rögtön ráveti magát, amint egy darabka eléje kerül.

A szívrohamot túlélők kö­rében a heti kétszer vagy többször csokoládét fogyasztók harmad akkora eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem élnek ezzel az édességgel.

A kisebb mennyiség kisebb védelmet jelent, de még az is több, mint a semmi ― állapította meg az a tanulmány, amely szeptemberben jelenik meg a Journal of Internal Medicine folyóiratban. Korábbi tanulmányok szoros összefüggést találtak a kakaóalapú édességek és az alacsonyabb vérnyomás vagy a vérkeringés javulása között. Azt is kimutatták, hogy a csokoládé csökkenti a szívproblémával kapcsolatos halálozást az egészséges idősebb férfiaknál és a menopauzán túllévő nők körében.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, Janszky Imre által vezetett új kutatás az első, amely kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás segít megvédeni a félelmetes haláltól azt, aki elszenvedett már szívrohamot.

,,Nem általában az édességeknek, hanem specifikusan a csokoládénak van ilyen jótékony hatása" ― mondta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa, a tanulmány társszerzője. ,,Úgy látszik, a csokoládéban lévő antioxidánsok szolgálnak magyarázattal az életmentő tulajdonságokra" ― fűzte hozzá.

Az antioxidánsok azok az összetevők, amelyek védenek az úgynevezett szabadgyökök ellen. Ezek a molekulák idővel felhalmozódnak a testben, és kárt okoznak a sejtekben, továbbá azt feltételezik róluk, hogy szerepet játszanak a szívbetegség, a rák kialakulásában, valamint az öregedés folyamatában.

A csokoládéfogyasztással kapcsolatos eredményeket klinikailag még tesztelni kell ― figyelmeztetnek a kutatók.

,,Mindezzel együtt óvatosan bánnék a csokoládéval, mert rengeteg túlsúlyos betegünk van ― mondta egy gyakorló háziorvos. ― A csokoládé kis mennyiségű fogyasztására azokat biztatom, akik az egészséges édességek iránt érdeklődnek. Azoknál, akik súlyproblémával nem küszködnek, és képesek mérsékelt fogyasztására anélkül, hogy elhíznának, nem korlátozom a csokoládéevést."

(MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-17: Család - x:

Szeptemberi indulás - Jártó Kocsis Edit

Újra itt az iskolakezdés, mely minden évben oly rendszerességgel köszönt ránk, mint az ősz. A különbség csak annyi, hogy legtöbben még egy évnyivel távolabb kerültünk a valamikori iskolakezdéstől, mások, a fiatalabbak megismétlik az év eleji rituálét, az aprók meg most kezdenek el valamit, ami már egy árnyalattal jobban közelít a nagybetűs élethez, mint az óvoda.
2009-09-17: Család - x:

Nebáncsvirág Afrikából - Puskás Attila

A mellékelt felvételeken látható virágok erkélyünk díszei, piros, illetve fehér sarkantyús virágaikkal.