Szeptemberi indulás - Jártó Kocsis Edit

2009. szeptember 17., csütörtök, Család

Újra itt az iskolakezdés, mely minden évben oly rendszerességgel köszönt ránk, mint az ősz. A különbség csak annyi, hogy legtöbben még egy évnyivel távolabb kerültünk a valamikori iskolakezdéstől, mások, a fiatalabbak megismétlik az év eleji rituálét, az aprók meg most kezdenek el valamit, ami már egy árnyalattal jobban közelít a nagybetűs élethez, mint az óvoda.

Az igazi indító az újdonsült iskolásokat illeti meg, hiszen ők most belekerülnek egy forgatagba, mely nemzedékeket, különféle felfogásokat próbál összekovácsolni egy szabályzat, egy tanrend szerint. A nagyobb kötöttség, a sok új információ, a kötelességgel és esetenként a büntetéssel való szembesülés felnőttet is próbára tesz, nemhogy kisgyereket. Az otthoni féltő indítás figyelmeztet az elvárásokra: Légy figyelmes az úton, az órán!, vagy: Fogadj szót a tanító néninek, a nagyobbaknak! Emellett még teljesíteni is kell tanulmányi szinten, megismerni a betűket... és meg is szeretni őket egy életre.

Ezek az aggodalmak, a közvetlen ellenőrzés lehetőségének elvesztése és a nagy elvárások nehéz feladat elé állítja a szülőket is, ezért őket is el kell indítani újra az iskolába, persze, jelképesen. Eszükbe kell juttatni azokat a mára már elhalványult emlékeket, melyeket a hajdani kisiskolás őriz az idegen környezetről, a nehézségekről, a lökdösődő nagyobb diákokról, az első kudarcról, amikor a padtársunk már úgy jött iskolába, hogy tudott olvasni, mi meg csak betűzgettünk. A nagyobb gyerekek szüleinek meg eszébe kell juttatni, hogy ők sem szerették egyformán mindenik tantárgyat, de mégis mennyire vitték. Ha eljutnak idáig a visszaemlékezéssel, akkor már mindjárt másképp értékelik a helyzetet, és tudják, hogy amire a gyereknek legnagyobb szüksége van a kiegyensúlyozott felnőtté váláshoz, az a türelem és a bizalom. Bízni abban, hogy neki is sikerülni fog, mint valamikor nekünk, és türelem, hogy mindezt kivárjuk.

Ennyiféle indulás mellett mégis a legfontosabb, hogy maga a diák milyen lélekkel indul. Ha bízik a sikerben, akkor könnyebben legyőzi az akadályokat. Részéről is fontos a bizalom, elfogadni azt, hogy a szülők, a tanítók, tanárok már tudják, mire van szükség a felnőtté váláshoz. És türelem is kell, hogy kivárják, amíg megszerzik a szükséges tudást, és hogy elfogadják, megértsék a jóindulatú tanácsokat.

Hát mindenkinek sikeres indulást!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-09-17: Közélet - x:

Lélektánc (Békési levelek) - Pálmai Tamás

Emberesedik az idő. Minden értelemben. A komor tél, a bohókás tavasz, az érett asszony ízét idéző buja nyár után az idő, mint ,,járás", bizony, emberesedik.
2009-09-17: Család - x:

A csokoládé a szívbetegeknek is hasznos

A nők háromnegyede isteníti a csokoládé illatát, és több mint fele (61 százaléka) könnyen ,,hangulatba jön" egy kis csokoládétól. Egy felmérésen a válaszadók 97 százaléka mondta azt, hogy nem tud ellenállni a csokoládé csábításának, és rögtön ráveti magát, amint egy darabka eléje kerül.