Tisztább SepsiszentgyörgyértFélmillió euróra vásárolt gépeket a Tega - Váry O. Péter

2009. szeptember 18., péntek, Közélet

Négy új, a városi köztisztaság hatékonyságának növelését biztosító gépet mutattak be tegnap a Tega köztisztasági vállalatnál, egyik-másikukkal már találkozhattak a városlakók Sepsiszentgyörgy utcáin.

A tavalyi önkormányzati választásokkor meghirdetett, Tisztább város programnak megfelelően az új városvezetés leállította a vállalatnak az előző önkormányzati testület által kezdeményezett magánosítási folyamatát, a Tega korszerűsítése mellett döntve. S ha az előző években nagyobb befektetést nem engedélyezett a városvezetés a köztisztasági vállalatnak, most az elavult géppark felújításával kellett kezdeni — ennek köszönhető az öt új jármű beszerzése — közölte Antal Árpád András polgármester. E döntésnek később mutatkoznak meg a hatásai, mikor Háromszéken a korszerű hulladékelszállítás sokkal kevesebbe kerül majd a lakosságnak, mint azokban a megyékben, ahol kiadta kezéből az önkormányzat ezt a szolgáltatást.

A közel félmillió euró értékű gépek mindenike szakterületén a legkorszerűbbnek számít, komplex, többféle művelet elvégzésére alkalmasak — habár a rájuk szerelhető, funkciójukat megváltoztató berendezések megvásárlására egyelőre nem futotta a Tegának. A Multicar járdamosó és a MAN alvázra épített locsoló és útmosó beszerzését a lakosság igényelte — ismertette a gépeket Tóth Birtan Csaba igazgató. Ezeket elsősorban különösen a tavaszi portalanításra használják, de alkalmasak balesetek következményeinek (úttestre kifolyt üzemanyag), sárnak az eltakarítására is. A két járműnek köszönhetően háromszor akkora a mosott járdák felülete, a géppel locsolt utaké pedig másfélszer nagyobb. A Mercedes alvázra szerelt seprőgép meg a Bucher járda- és utcaseprő szintúgy a sepert járdák, utak felületének növekedéséhez járul hozzá, mindkettőben levélfelszívó rendszer is van, a kisebbik egy elmés megoldásnak köszönhetően a szűk helyekhez is hozzáfér, vagy akár a padok alá is be tud nyúlni. A konténerrakodó és -szállító jármű hatékonysága később mutatkozik meg, amikor törvénnyel szabályozzák majd az építési és bontási hulladék elszállítását, az autó addig is használható más célra, például néhány perc alatt hóekével és csúszásgátló anyag szórására alkalmas berendezéssel szerelhető fel. Amire feltétlenül szüksége van még a Tegának: egy konténermosó gép — jelenleg csak negyedévente mossák a lakótelepi kukákat, ezeket havonta kellene tisztítani, fertőtleníteni. Amióta a köztisztasági vállalat a városi szemétgyűjtés mellett még harmincnégy település hulladékgyűjtésével és elszállításával foglalkozik, a gépek mellett számos háztartási és lakónegyedi tárolóedény, illetve néhány szállítóeszköz beszerzését is meg kellett oldania. Az új gépek hatékonyak, és működésük, fenntartásuk is kevesebbe kerül, ami meg azt eredményezheti, hogy jövőre valószínűleg nem kell a szemételszállítási illetéket növelni — jelentette ki Tóth Birtan Csaba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-09-18: Közélet - x:

Külföldi hírek — Szekeres Attila

Pozsony háborog
Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet tegnap délután a szlovák külügyminisztériumba, hogy tolmácsolják neki a Szlovák Köztársaság felháborodását a magyar külügyminiszterrel készült s a müncheni Süddeutsche Zeitungban megjelent interjúban olvasható kijelentések miatt. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter személyesen is csalódott a magyar külügyminiszter kijelentései miatt.
2009-09-18: Közélet - x:

Garázda fiatalok (Tollraforgó) - Simó Erzsébet

Éjszaka csavargók, leginkább neveletlen és pénztelen suhancok garázdálkodnak az amúgy csendes Szemerja negyedben. Néha újabb firkákkal ,,ékesítik" a szabad falfelületeket, esetenként betörik egy-egy földszinti lakás ablakát, máskor vaslábtörlőket lopnak a tömbházak bejárata elől, s eladják a Rematnak, azaz a hulladékgyűjtő vállalatnak.