IMF-kölcsönA második részlet felét fizetésre költhetik — Ferencz Csaba

2009. szeptember 23., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Jeffrey Franks, az IMF-küldöttség vezetője — csökkenteni kell a közszféra bérköltségeit

A Nemzetközi Valutaalap tegnap jóváhagyta és ma már akár le is hívható a közel húszmilliárd eurós hitel második részlete. Az összeg fele az állami költségvetést gazdagítja.

Románia idén májusban írta alá a hitelszerződést, amelynek értelmében 19,95 milliárd eurós hitelt vehet fel, ebből 12,95 milliárdot az IMF biztosít, ötmilliárdot az Európai Unió, 1—1,5 milliárd eurót a Világbank, a többit más pénzintézetek, köztük az EBRD. A hitel első, ötmilliárd eurós részletét július végén utalták át. A hitel második részlete 1,85 milliárd euró, ennek ,,felszabadításáról" döntött most az IMF. A harmadik, 1,5 milliárd eurós részletet decemberben kapná meg az ország. A megállapodás értelmében a teljes összeget 2010 végéig kell folyósítani, törleszteni pedig 2015-ig.

A második részlet odaítélésével egy időben a nemzetközi pénzintézet a készenléti hitel szerződésének feltételeit is módosította, elfogadva Bukarest kérelmét, hogy az összeg fele az állami költségvetést gazdagítsa. Ugyanakkor egy sor állami tartozás kifizetésének átütemezését is elfogadta a pénzintézet. E tekintetben egyébként az év első felében közel 500 millió lejjel növekedett, és az év közepére az adósságállomány elérte az 1,5 milliárd lejt. Mindez annak ellenére, hogy az IMF-fel kötött megállapodásban az állami tartozások szinten tartását vállalta a kormány. A legnagyobb mértékben épp az állami bérköltségek növekedtek, jelenleg ez a tétel a GDP 9,5 százalékát teszi ki, holott néhány éve nem érte el a hat százalékot — közölte Jeffrey Franks, a pénzintézet romániai küldöttségének vezetője, aki azt is elmondta, hogy a megállapodás értelmében ez az arány a kormány által vállalt reformok következtében — az egységes bértábla bevezetéséről, valamint a közszférából történő elbocsátásokról van szó elsősorban — hét százalékra csökkenhet.

Traian Băsescu államfő augusztus elején elhangzott egyik nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy a második részletet a kormányhoz és nem a jegybankhoz kellene irányítani, így azt a kormány beruházásokra költhetné ahelyett, hogy a jegybank valutatartalékát gyarapítsa. Băsescu a napokban ismételten erről beszélt, hangoztatva, hogy a második részletet éppen a bérek és nyugdíjak késedelem nélküli kifizetése érdekében kellene a költségvetéshez irányítani. Tonny Lybek, az IMF román és bolgár irodájának vezetője közölte: az említett összeget két nappal azután folyósítják, hogy befejeződik a valutaalap igazgatótanácsa által végzett értékelés.

Mint ismeretes, augusztusban már sikerült módosítani a hitelszerződési megállapodás egyes feltételeit. A pénzintézet a hazai össztermékhez viszonyítva 7,3 százalékos államháztartási hiányt engedélyez idén Romániának. Márciusban még a gazdaság 4,1 százalékos visszaesésével számoltak, de az újabb előrejelzésben 8—8,5 százalékra módosították.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Fogyó és kiváró vállalkozások (Válságban) — Ferencz Csaba

Termékkiállítás Kézdivásárhelyen — a válság végét várják a vállalkozók
A kereskedelmi kamara elemzése szerint a gazdasági válság jelentős mértékben érintette a háromszéki vállalkozókat. Az első nyolc hónap néhány mutatójának alakulása ugyanakkor követi az országos folyamatokat.
2009-09-23: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Beruházási és régiófejlesztési lehetőségek
Szeptember 24—26. között több gazdasági rendezvényre kerül sor Sepsiszentgyörgyön. A helyi Vállalkozói Napokkal egy időben szervezik meg a 3Invest elnevezésű beruházási és régiófejlesztési kiállítást és konferenciát az új sportcsarnokban.