Benedek Elek-emlékünnepségKözönség nélkül

2009. szeptember 28., hétfő, Közélet

Inkább szakmai eszmecsere maradt a Kárpát-medencei magyar gyermekfolyóiratok széles közönségnek szánt bemutatása: meglehetősen kevesen hallgatták végig a Pozsonyból, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Magyarországról és Kolozsvárról érkezett lapszerkesztőket.

A gyér érdeklődés egyik magyarázatát — a napsütés, a (kényszerűen) szombat délire időzített rendezvény, a városban ugyanakkor zajló, mozgalmasabb szabadtéri programok mellett — egy, a kóstolónak hozott példányokért utólag betérő kiskamasz adta meg: frissen úgysem jut hozzá a távoli kiadványokhoz, az arhívumot pedig megtalálja a világhálón. A folyóiratok gondjai egyébként hasonlóak mindenütt: kevés a pénz, és egyre csökken az olvasótábor is — érdekes azonban, hogy ebből igencsak különböző jellegű folyóiratok születnek a különböző vidékeken, ámbár az irodalom népszerűsítése mindegyiknek vállalt feladata. Derűlátóbb jövőképet a Szivárvány és a Napsugár (óvodásaink, kisiskolásaink színes füzeteinek) főszerkesztője, Zsigmond Emese fogalmazott meg, szerinte tíz-tizenöt évi hullámvölgy után ismét emelkedik a gyermekirodalom ázsiója, élvonalbeli írók, költők fordulnak újra a kisebbek felé.

A laptalálkozó egyféle folytatásaként a megyei könyvtár és a FER Alapítvány munkatársai várták a szülőket az olvasással kapcsolatos kötetlen beszélgetésekre, több szórólapot is nyomtattak a szaktanácsadás lehetőségeiről, no meg a különféle korosztályoknak ajánlott könyvcímekkel, ám ez is belterjes összejövetel maradt, mindössze két tanítónő keresett valami fogódzót a munkájához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-09-28: Máról holnapra - x:

Veszélyes önállóság — Farkas Réka

Csoda lett volna, ha a romániai magyarság köreiben dúló ellentétek, nézetkülönbségek, a különböző szekértáborok kialakulása nem nyomják rá bélyegüket a Székely Nemzeti Tanács működésére. Úgy tűnik, a hat évvel ezelőtt életre hívott, a székelyföldi autonómiatörekvéseket egyedüli céljaként meghatározó közképviselet csapdahelyzetbe került: önálló, politikai irányultságok fölötti testület kíván lenni, de nem függetlenedhet küldöttei nézeteitől.
2009-09-28: Közélet - x:

Szilvanap Zalánban — Kisgyörgy Zoltán

Még akkor is hagyomány a szilva ezerféle elkészítése-hasznosítási módja Szilvás Zalánban, ha évek óta gyenge, avagy nincsen termés. Ókirálysági piaci szilvából is lehet — mutatóban — lekvárt főzni, bemutatni a vendégeknek, hogy milyen annak elkészítési művészete, hogyan kell olyanra főzni, hogy cukor nélkül is megérje az újat.