Hüllők a Vigadóban - Iochom István

2009. szeptember 30., szerda, Magazin
Sepsiszentgyörgy és Barót után a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítási termében nyílt meg az aradi Steinhübel István magángyűjtő (képünk) hüllőkiállítása.

A kézdivásárhelyivel egy időben Konstancán is nyílt hüllőkiállítás, mivel a Vigadóban csak bizonyos számú terrárium fért el. Steinhübel Istvánról tudni kell azt, hogy az összes kontinensről több mint nyolcvan hüllőfaj száznegyven egyedével az övé Európa legnagyobb magángyűjteménye. Az egzotikus kiállítást a nagyközönség három héten át naponta 9—19 óráig tekintheti meg. A belépő felnőtteknek hat, gyermekeknek pedig négy lej. A szervezett tanulócsoportokat a tulajdonos egy-egy levedlett kígyóbőrrel ajándékozza meg, és kígyóetetésben is részt vehetnek. A teremben 26—28 Celsius-fokos az állandó hőmérséklet. A szenvedélyes gyűjtő tizenöt éve járja az országot, és huszonöt éve foglalkozik hüllőkkel, saját farmmal is rendelkezik. A terráriumokban különféle mérges kígyók — kobrák, viperák, csörgőkígyók —, nem mérges kígyók — óriáspiton, boa, királysikló —, leguán, kaméleon, óriás madárpók, skorpió, gekkó, teknős, afrikai törpe krokodil látható. A fehér kobrából csupán két példány van Európában, az egyik egy svájci állatkertben, a másik pedig az aradi gyűjtő tulajdonában. A gyűjtő elmondása szerint a kiállításokból annyi bevétele származik, hogy az állatokat el tudják tartani abból.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-09-30: Riport - x:

Lécfalva az idő takaréklángján - Kisgyörgy Zoltán

Nem a tévécsatornák, hanem a mai életvitel sugallja a XIX. század derekán még jóval ezer lakos fölötti Lécfalva mai lakóinak, hogy ,,össze kell húzni a bagariát", ami — szerintük — nem is olyan nagy művészet, mert hogy volt rá példa ez elmúlt fél évszázadban: takaréklángon is lehet életet vinni.
2009-09-30: Magazin - x:

Dobai István (Mementó) - Kisgyörgy Zoltán

Száztíz évvel ezelőtt született Dobai István költő, vargyasi unitárius lelkész, népművelő és közéleti személyiség.