Eco a Louvre új vendégkurátora

2009. október 3., szombat, Magazin

Umberto Ecót kérte fel vendégkurátorának a Louvre. A világhírű olasz író különös témát választott a párizsi múzeum novemberi tematikus eseménysorozata számára: a listákat.

A többek között A rózsa neve című középkori ,,detektívregény" szerzőjeként ismert olasz író szabad kezet kapott a világ egyik legnagyobb múzeumától, így saját belátása szerint állhatott elő felolvasások, konferenciák, koncertek vagy tárlatvezetések ötletével. Az irodalmárként, filozófusként és nyelvészként egyaránt tevékeny Eco hű maradt önmagához, a listákat választva témának. A Louvre így többek között konferenciát szervez idősebb Pieter Brueghel művészetéről, mert a 16. századi flamand festő parasztokat ábrázoló képei tulajdonképpen ,,vizuális listákként" is szemlélhetők, míg egy művészeti performansz során olyan szerzők műveiben felbukkanó listákkal találkozhat a közönség, mit Homérosz, James Joyce, Victor Hugo vagy maga Eco.

A regényeiben gyakran történelmi jeleneteket, összeesküvéseket és filozófiai eszmefuttatásokat vegyítő író különös vonzalmat érez a listák iránt, és sokszor műveiben is elhelyez ilyeneket. A rózsa nevének egyik szereplője ki is mondja: ,,nincs szebb, mint egy lista". ,,Gyakran teszik fel nekem a világ legostobább kérdését, amely sajnos, a legtöbb újságírót elbűvöli: melyik könyvet vinném magammal egy lakatlan szigetre? Ilyenkor azt mondom, a telefonkönyvet, mert ennyi nevet olvasva csodálatos történetek jutnának eszembe" — mondta újságíróknak nyilatkozva Umberto Eco.

A Louvre korábban olyan neves művészeket nyert meg vendégkurátornak, mint Pierre Boulez francia karmester-zeneszerző, Anselm Kiefer német képzőművész vagy Toni Morrison amerikai író.

Umberto Eco sorozatát Vertige de la Liste címmel november 2. és december 13. között rendezi meg a párizsi múzeum.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-03: Magazin - x:

Erdély Arca — Top 30 - Iochom István

A közel két hónapja zajló Erdély Arca, 2009 szépségversenyre Erdély minden tájáról hatszázötvenhét lány nevezett be, harmincan jutottak az elődöntőbe.
2009-10-03: Magazin - x:

Száznegyven éves a levelezőlap

A levelek nagy része csak rövid üzeneteket tartalmaz, amelyekben semmiféle titok nincs. Éppen ezért fölösleges is borítékba zárni ezeket az üzeneteket — gondolta Emmanuel Hermann, a bécsújhelyi katonai akadémia tanára, aki kitalálta a levelezőlapot. A világon elsőként 140 éve, 1869. október 1-jén az Osztrák—Magyar Monarchiában vezették be a postai levelezőlapokat.