Az elnök és a hercegnő viszonya

2009. október 3., szombat, Magazin

A hercegnő és az elnök címmel jelent meg az egykori francia államfő, Valéry Giscard d’Estaing legújabb regénye, amely a nyolcvanas évek közepén egy képzeletbeli francia elnök és egy walesi hercegnő szenvedélyes románcáról szól.

A Le Figaro napilap hétfői számában előzetesen közölt részletek szerint a regény főhősei: Jacques-Henri Lambertye, Franciaország özvegy elnöke és Patricia, Cardiff (Wales fővárosa) ,,agyonmediatizált hercegnője, aki boldogtalan házasságban él". A lap kommentárja szerint a nevek megváltoztatása ellenére a történet szereplői kísértetiesen emlékeztetnek az 1997-ben elhunyt Lady Dianára és a szerzőre, aki 1974 és 1981 között volt Franciaország elnöke. Az elnök és a hercegnő egy G7-csúcstalálkozó alkalmával a londoni Buckingham-palotában találkozik először, és azonnal egymásba szeretnek. A szerelmesek francia és angol kastélyokban találkozva élik át szenvedélyes viszonyukat, de elsősorban a francia elnöki rezidencián, a rambouillet-i kastélyban találkoznak rendszeresen.

A 83 éves Giscard d’Estaing az elnök érzéseit a nagy szerelmes francia regények főhőseinek szenvedélyes szerelméhez hasonlítja, például Julien Soreléhez, Stendhal Vörös és fekete című regényének románcához. A szerző tehetsége, részletes és alapos leírásai a kalandról, a helyekről, az elhangzottakról, a viselt ruhákról olyan precízek, mintha az egész tényleg megtörtént volna, s kétséget hagynak afelől, hogy kitalált történetről van-e szó — véli a Le Figaro. ,,A kérdés: meddig mehet egy regény a fikció és a valóság összekeverésében? Mennyi helye van a visszaemlékezésnek és az álmodozásnak? Teljes egészében fikció, a szerző álma vagy igaz történet? Egyedül a szerző adhatja meg a választ erre a rejtélyre" — fogalmaz a lap. Az egyértelműen fiktív epizódok, mint például az elnök újraválasztása (1981-ben Giscard d’Estaing elvesztette az elnökválasztási küzdelmet) ellenére a könyv mottója, ,,Teljesített ígéret", arra utalhat, hogy a szerző régi adósságát törleszti. A regény ugyanis a következő párbeszéddel zárul: ,,Hozzájá­rulásomat kérte, hogy megírja a történetet — mondta (a hercegnő). Hozzájárulok. De ígérje meg..."

A történet körüli titokzatosság és a Lady Dianára való egyértelmű utalások miatt a Le Figaro szerint igazi bestseller lehet a volt államfő második regénye. Feltehetően a Fallois-XO Kiadó is erre számít, amely október 1-jén 100 000-es példányszámban dobta piacra a könyvet.

Venczel Katalin

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-03: Magazin - x:

Száznegyven éves a levelezőlap

A levelek nagy része csak rövid üzeneteket tartalmaz, amelyekben semmiféle titok nincs. Éppen ezért fölösleges is borítékba zárni ezeket az üzeneteket — gondolta Emmanuel Hermann, a bécsújhelyi katonai akadémia tanára, aki kitalálta a levelezőlapot. A világon elsőként 140 éve, 1869. október 1-jén az Osztrák—Magyar Monarchiában vezették be a postai levelezőlapokat.
2009-10-03: Magazin - x:

Papírruhás menyasszony (Hogy mik vannak)

A házassági papírhoz passzolóan papírruhában esküdött örök hűséget egy menyasszony Kí­nában.