A világ kulturális öröksége

2009. október 3., szombat, Magazin
Az emberiség szellemi kulturális örökségei közé került a mohácsi busójárás, az UNESCO illetékes bizottsága szerdán döntött a Duna-parti város télűző, tavaszköszöntő népszokásának listára vételéről.

A mohácsi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az UNESCO kormányközi bizottsága az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu Dzabiban tartott ülésén 111 pályázatból 77-et, köztük a mohácsi busójárást támogatta. S a világ kulturális örökségévé vált az argentin tangó is. A busójárás és a tangó többek közt az indiai védikus kántálás és a japán kabuki színház társaságába került, a listán több tucatnyi olyan hagyomány szerepel, amelyet a szervezet méltónak tart az örökségvédelemre.

Az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szakosított szervezete kezdeményezésére 2003-ban jött létre az a nemzetközi egyezmény, amely egységes szellemű útmutatóként és jogi keretként szolgál a világ számára a szellemi kulturális örökség védelméhez. Az egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-03: Magazin - x:

Papírruhás menyasszony (Hogy mik vannak)

A házassági papírhoz passzolóan papírruhában esküdött örök hűséget egy menyasszony Kí­nában.
2009-10-03: Közélet - x:

Kereszténységünk ezer éve - Józsa Zsuzsanna

Millenniumi évet zárt október 29-én, Szent Mihály napján a Gyulafehérvári Főegyházmegye. Az erdélyi egyházmegye védőszentjének ünnepén közel tizenkétezren zarándokoltak a székesegyházhoz, hogy részt vegyenek a Szent István királyunk által ezer esztendeje alapított egyházmegye jubileumi évének záróünnepségén.