Összehangolt gazdaságélénkítés - Iochom Zsolt

2009. október 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Lukács László és Kurkó János György a sajtótájékoztatón

Október 2-án a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő konferenciaterme adott otthont annak a sajtótájékoztatónak, melyen bemutatkozott a nemrég alakult Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetsége (SZVESZ). Kurkó János György vállalkozó, a szervezet elnöke házigazdaként köszöntötte a sajtó képviselőit, majd Lukács László, a SZVESZ ügyvezetője ismertette a szövetség célját, célkitűzéseit.

Tavaly október 20-án a székelyudvarhelyi Küküllő Szálloda éttermében hetven vállalkozó, valamint a megyei önkormányzatok vezetőinek részvételével zajlott le az első megbeszélés egy székelyföldi szintű regionális vállalkozói szövetség megalapításának tárgyában — számolt be az előzményekről Lukács László. Komplex egyeztetési folyamat eredményeképpen, mely folyó év május 16-án a székelyudvarhelyi Gondűző étteremben megszervezett kerekasztal-beszélgetéssel zárult, kikristályosodott a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének struktúrája, valamint működésének elvi és gyakorlati rendszere, és az ezeket tükröző alapszabályzat. A találkozón megjelent vállalkozók, kis- és középvállalkozói szervezetek felkérésére a régió akkor már működő három közismert egyesülete vállalta, hogy lebonyolítja a szövetség jogi bejegyeztetését a Chronos ügynökség ügyintézési-adminisztrációs segítségével. Ennek következményeként július 3-án önálló jogi személyként a szövetséget bejegyzték a székelyudvarhelyi bíróságon — vázolta az ügyvezető. A nyári hónapok folyamán a szövetség tagsága kiegészült, így az alapítási folyamat következő állomásaként szeptember 25-én a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubá­torház tanácskozótermében megtartott első rendes közgyűlésen már a szövetség regionális jellegét tükröző vezetőséget is választott magának.

A szövetség rövid és középtávú céljait Kurkó János György elnök ismertette: belső, külső kommunikáció és kapcsolattartás, egyeztetési és találkozási keret biztosítása Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozóinak, valamint ezek egyesületeinek számára; a székelyföldi vállalkozók társadalmi felelősségvállalásának népszerűsítése, illetve a vállalkozók ez irányú mecénás szerepének összehangolása; a SZVESZ pályázatlebonyolító, illetve projekt- és pályázatgenerátor szerepének megalapozása és kialakítása. Azt is megtudtuk, hogy a SZVESZ együttműködési keretszerződést írt alá a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Romániai Magyar Üzleti Egyesülettel. A SZVESZ elnöke Kurkó János György (Csíkszék, Sepsiszék), alelnökei pedig, Bagoly Miklós Levente (Há­romszék — Asimcov), Bajkó Tibor (Gyergyószék — Arbor), Kelemen F. Dénes (Udvarhelyszék — UKKSZ), Balogh István (Csíkszék), Bába György (Felső-Háromszék) és Szabó Klára (Székelykeresztúr).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-10-07: Riport - x:

Vaddisznók között az almásréti vadaskertben - Iochom István

Az almásréti Farkaspatak nevű beerdősödött, 346 hektáros községi legelőn létesített vadaskertet tavaly az Ar-For cég, melynek nyolcvankét százalékos tulajdonosa egy székelyudvarhelyi üzletember, a többi kisrészvényes, felső-háromszéki magánszemély.
2009-10-07: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Eladnák a Bodok szállót (Ingatlanokat értékesít az olt turisztikai társaság) - Incze Ibolya

2007-ben még úgy tűnt, végre felújítják a Bodok Szállót — azóta is csak porosodik
Rendkívüli közgyűlést hívott össze október 13-ra a sepsiszentgyörgyi Olt Turisztikai Társaság vezetőtanácsának elnöke, Ioan Neculaie brassói üzletember, melyen sepsiszentgyörgyi, torjai, bálványosi és sepsibükszádi ingatlanok eladásáról kell dönteniük.