Összefogtak a szülők - Fekete Réka

2009. október 8., csütörtök, Család

Jogaik megismerése és érvényesítése, a minőségi közoktatás biztosításának követése, az óvoda/iskola és a családok közötti kapcsolat erősítése, tájékoztatás, valamint a gyermekek jogainak védelme — többek között ezekkel a célokkal hozta létre megyeközponti szülők egy csoportja a Sepsiszentgyörgyi Szülők Egyesületét.

A jogi személyiségként bejegyeztetett civil szervezet első nyilvános megmozdulása október 16-án lesz, amikor a pedagógusokat támogató, a jogszabályok állandó változtatása ellen megfogalmazott beadványt adnak át a helyi kormánymegbízottnak.

,,Ne a gyermekeink legyenek a válság áldozatai, ne ők érezzék azt, hogy a pedagógus munkahelye bizonytalan, elégedetlen a fizetésével, és alig tudja követni, hogy mi mindent változtatnak évről évre, sőt, tanév közben" — indokolja Vass Mária Izabella, a napokban bejegyeztetett egyesület egyik alapító tagja, hogy miért tartják fontosnak kiállni az oktatók mellett. Azt kérik a hatalomtól, mihamarabb egyezzenek meg a tanügyi szakszervezetekkel, teljesítsék a követeléseiket, hogy ne kelljen eljutniuk a végső megoldásig, az általános munkabeszüntetésig. És kérik, ne változtassák évente a diákok záróvizsgáinak rendjét, ne keltsenek folyamatosan pánikot a tanügyben, valamint szervezzék meg ésszerűbben a szociális támogatások lebonyolítását, mert gyakran olyan rövid határidőhöz kötik az igénylést, és annyi dokumentum bemutatását kérik, hogy szinte lehetetlen teljesíteni.

Az egyesület felvállalja a szülők panaszának képviseletét a hivatalosságokkal szemben, ezt kérésre megteszik a szülő nevének elhallgatása mellett is, mert úgy vélik, sok panasz azért nem jut el az érintettekhez, mert a szülők félnek, hogy gyermekükön csattan az ostor. Továbbá segítséget nyújtanak az iskolai szülői bizottságoknak, a beérkezett témajavaslatok szerint szakembereket hívnak meg rendezvényeikre, kirándulásokat, közösségfejlesztő együttléteket szerveznek. Az egyesület alapszabályzatában az is szerepel, hogy lépéseket tesznek a támogatott diákétkeztetés, -ebédeltetés, valamint a fogászati szűrővizsgálat kötelező betartása érdekében az óvodákban, iskolákban. ,,Senki ellen, hanem gyermekeinkért fogtunk össze, de tudjuk, ha a pedagógus nem érzi állása biztonságát, ha elégedetlen, az az oktatás minőségét érinti" — hangsúlyozza Vass Mária Izabella.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-08: Sport - x:

Minifoci

B-osztály
A szentgyörgyi másodosztály 15. fordulójának eredményei és a dobogósok: Dorco—FC Topo 14—4, Black’s-Daczó—Fenestela 68 3—4, Ariadne—Vetman 2—5, Prolev—Narancs FC 6—5, Téglás Panzió—Partizán 0—7, FC Zsola—Kemen 6—2, Depo II.—Diószegi-pékség 1—11, Steaua—Flamengo 6—2, Partisa—Dinamo 9—3.
2009-10-08: Család - x:

Nyári orgona

Nemrég tűnt fel kertészeink jóvoltából Sepsiszentgyörgyön is a nyári orgona parkok szegélycserjéjeként, kellemes színfoltot adva, együtt a többi cserjével.