Veszélyben az emberiség fejlődése

2009. október 8., csütörtök, Család

XVI. Benedek pápa legújabb enciklikájának gondolatai közül elsődleges az emberiség fejlődéséért való aggodalom — mondta Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a XVI. Benedek pápa Szeretet az igazságban című enciklikájának magyarországi bemutatóján Budapesten.

Az emberiség történelme nem monoton, hanem célirányos folyamat, az Istennek ésszerű terve van az emberiséggel — fogalmazott Erdő Péter. Hozzátette: felvetődik a kérdés, hogy a gazdaság kivonhatja-e magát az erkölcs hatálya alól. Minden mozzanata a gazdasági életnek emberi cselekvésekből áll, az ember pedig tudatos és szabad lény, tehát felelős a tetteiért. Ebből következik, hogy a gazdasági élet szereplői sem tekinthetnek el az etikai szempontoktól.

Erdő Péter szerint a körlevélben hangsúlyt kap a globalizáció is, amelyről a többi között Benedek pápa azt írta: a globalizáció lehetőségeket rejt, amelyeket különféleképpen lehet használni. ,,Lehet használni az emberiség pusztulására és (...) a fejlődésre, haladásra, gyarapodásra is."

Beran Ferenc egyetemi docens, a magyar fordítás lektora a kötetet bemutató sajtótájékoztatón azt mondta: Benedek pápa az írás szerint a többi között a reményben, a kölcsönös bizalomra építő gazdaságban látja a megújulás lehetőségét. Kitér a környezetvédelem, a kölcsönös összefogás fontosságára is, s hangsúlyozza: politikai világtekintélyre van szükség.

XVI. Benedek pápa enciklikáját július 7-én — a világ gazdaságilag legfejlettebb államait tömörítő G8-csoport csúcstalálkozójának előestéjén — mutatta be a vatikáni Szentszék sajtóirodája. Az MTI által korábban megkérdezett szakértő szerint a körlevélben a pápa megismétli elődei gondolatát, miszerint a gazdasági tevékenység végső célja a közjó, a profit csak eszköz ahhoz, hogy más értékelvű, például társadalmi célok megvalósuljanak.

Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, közgazdász elmondta: az enciklika tárgyalja a népességnövekedés kérdését. Hibásnak mondja ki azokat a nézeteket, amelyek a népességnövekedést teszik meg a fejlődés kerékkötőjének; beszél a születésellenes mentalitás térnyerése kapcsán az élet tiszteletéről, elfogadásáról is.

A pápa szerint az ember a Teremtő szerepébe képzeli magát, mert az erkölcs, a szeretet, az értékek és az ész együttesének figyelmen kívül hagyásával cselekszik, pusztán a technológia figyelembevételével, ami irracionálissá teszi annak használatát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-08: Család - x:

A látás ­világnapja

2000 óta tartják október második csütörtökén az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és a vakság megelőzésére alakult nemzetközi ügynökség Látás 2020: a látás joga jelszóval meghirdetett együttes akcióprogramjának kereté­ben.
2009-10-08: Család - x:

Kevesebb a szívroham

A dohányzás tiltása a köztereken jelentősen csökkentheti a szívrohamok számát — közölte két amerikai kutatócsoport.