Stílusváltás a Fehér Házban

2009. október 10., szombat, Magazin

Csöndes kulturális forradalom zajlik a Fehér Házban. Az Obama család személyes használatú helyiségeit olyan, saját ízlését tükröző, javarészt modern, absztrakt és figurális művészeti alkotásokkal dekorálta, amilyeneket még sohasem láttak ezelőtt az elnöki rezidencia falai.

A képzőművészeti tárgyak között — amelyeket Obamáék főként washingtoni múzeumok kiállításon nem szereplő darabjaiból kölcsönöztek — nemcsak olyan ismert művészek munkái találhatók, mint Jasper Johns vagy Mark Rothko, hanem kevéssé ismerteké is, mint például a hatvanas-hetvenes években dolgozó Alma Thomas. Az afroamerikai absztrakt festő Watusi című piros-kék-zöld geometrikus formákat felvonultató akrilvászna a Fehér Ház keleti szárnyában kapott helyet, ahol a first lady, Michele Obama irodái vannak. A családi lakosztályban függ Glenn Ligon Black Like Me 2 (Fekete, mint én) című szövegfestménye. A brooklyni fekete művész egy 1961-ben megjelent könyv szavait reprodukálta festményén. A prózairodalom műfajába tartozó kötet fehér szerzője magát feketének maszkírozva utazta be a déli államokat, és tapasztalatait vetette papírra. Ligon, aki hízelgőnek tartotta, hogy Obamáék az ő munkáját választották, úgy értékelte, döntésük egyúttal szimbolikus lépés is, hiszen jól harmonizál az elnök törekvésével, aki ,,igyekszik párbeszédet teremteni az etnikai csoportok között".

Obamáék új kollekciójáról a Fehér Ház kurátora, William Allman is elismerően szólt. Megjegyezte, hogy a first lady nagyon határozott elképzelésekkel vágott bele a válogatásba. Az elnöki pár egyelőre csak privát életének helyiségeit dekorálhatta saját ízlése szerint, az épület történelmi jelentőségű szobáinak — például az Ovális irodának — berendezése, dekorációja csak a Fehér Ház illetékes bizottságának beleegyezésével változhat. Allman azonban nem kételkedik benne, hogy itt is teret hódíthatnak majd a modern művészet alkotásai.

Harry Cooper, a washingtoni Nemzeti Galéria modern és kortárs művészeti kurátora szerint Obamáék képzőművészeti ízlése izgalmat gerjeszt a művészeti világban, és általában véve is nagy hatással lehet a képzőművészetre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-10: Emlékezet - x:

Benedek Elek: Édes anyaföldem (Részletek a betiltott 2. kötetből)

Az 1908. esztendő tavaszán vagy húsz politikus, tudós és író gyűlt egybe egy ifjú gróf palotájában. Az ifjú gróf — Károlyi Mihály. Ő hívta értekezletre az urakat. Itt láttam először ezt az embert, akinek nevével kapcsolódik össze majd, tíz év múltán a nagy összeomlás. Rokonszenves arcú fiatalember.
2009-10-10: Magazin - x:

Johnny Depp-szobor Szerbiában

Életnagyságú szobrot állíttat Johnny Depp amerikai filmszínésznek Szerbiában Emir Kusturica, a ,,fenegyerek" rendező és zenész saját építésű falujában, Drvengradban, Kustendorf nevű, saját fesztiváljának a helyszínén.