A hétvége hírei — Mózes László

2009. október 12., hétfő, Közélet

Aláírták az örmény—török egyezményt

Örményország és Törökország külügyminisztere szombat este Zürichben aláírta a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételét előirányzó egyezményt. A dokumentum, amelyet Edvard Nalbandján örmény és Ahmet Davutoglu török külügyminiszter látott el aláírásával, csaknem egy évszázadnyi fagyos korszakot zár le Ankara és Jereván viszonyában.

Ennek oka az Oszmán Birodalom (a mai Török Köztársaság jogelődje) végnapjaiban, az I. világháború idején az örmény kisebbség körében elkövetett vérengzés volt. Örményország azóta is népirtásnak minősíti 1,5 millió nemzettársa erőszakos halálát. A török fél viszont vitatja ezt, és csupán jóval kisebb számú áldozatot ismer el. Szerinte azok is a polgárháborús összecsapásokban haltak meg. A megállapodás, amelyet várhatóan mindkét ország törvényhozása ratifikálni fog, megnyitja az utat a kétoldalú viszony javulása előtt, és rövid időn belül elvezethet az 1993 óta lezárt közös határ megnyitásához. * Az aláírási ceremónia, amelyre a zürichi egyetem épületében került sor, több mint háromórás késedelmet szenvedett. A két fél között ugyanis délután vita támadt az aláírást követően felolvasandó miniszteri nyilatkozatok szövegéről. A közvetítésbe amerikai és svájci diplomaták is bekapcsolódtak. Helyi források szerint végül Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek sikerült átvágnia a gordiuszi csomót. Ő javasolta ugyanis, hogy az aláírás után egyik fél se tegyen nyilatkozatot. Nalbandjan és Davutoglu így beérte azzal, hogy nevük odakanyarítása után hosszasan rázták egymás kezét. A kétoldalú egyezmény aláírásán jelen volt — Clinton mellett — Szergej Lavrov orosz és Bernard Kouchner francia külügyminiszter, valamint Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai képviselője is. * Tegnap Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök felszólította Örményországot, hogy vonuljon ki a vitatott Karabah enklávéból, mert amíg ez meg nem történik, a megállapodás nem léphet érvénybe. A kormányfői nyilatkozat Ankara abbéli kísérletének tűnik, hogy megnyugtassa szoros szövetségesét, Azerbajdzsánt — utóbbi szerint ugyanis a török—örmény egyezmény súlyosbítani fogja a Karabah körüli konfliktust. Erdogan fontos lépésként dicsérte a megállapodást, amely együttműködéshez és párbeszédhez vezet, de hozzátette, hogy az örmények megszállta azerbajdzsáni beszögellés vitáját rendezni kell.

Öt új szentet avatott a pápa

Egy nőt és négy férfit avatott szentté XVI. Benedek pápa tegnap a vatikánvárosi Szent Péter téren tartott szertartáson. A két spanyol, egy-egy belga, francia és lengyel boldog szentté avatási ceremónián jelen volt — a szentté avatandó személyek hazájából érkezett számos zarándok mellett — II. Albert belga király és felesége, Paola királyné, Lech Kaczynski lengyel államfő és François Fillon francia miniszterelnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-10-12: Közélet - x:

Visszautasították a cég költségvetését (Urban locato) - Váry O. Péter

Ha még két-három alkalommal leülünk tárgyalni az Urban Locato cég vezetőségével, a végén akár nyereségessé is válhat a cég, papíron legalábbis — fejtette ki véleményét Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester sajtótájékoztatón, ismertetve az eddigi tárgyalások eredményeit.
2009-10-12: Sport - x:

Csúfos román és várható magyar vereség (Labdarúgás, VB-selejtező)

Románia a konstancai 2—3 után Szerbiában is kikapott, ezúttal 5—0-ra (1—0). A trikolorók legutóbb 1967-ben szenvedtek ennyire csúfos vereséget, akkor Svájc vendégeként 7—1-re veszítettek el egy eb-selejtező meccset.