Új csodaszer a graffitik eltüntetésére

2009. október 14., szerda, Magazin

Német és lengyel kutatóknak sikerült olyan lakkot kifejleszteniük, amely meggátolja, hogy a graffitik beszivárogjanak az épületek falaiba, de ugyanakkor azok szellőzését nem akadályozza.

Néhány éve léteznek polimerrétegek, amelyek megakadályozzák, hogy a graffitifesték behatoljon a fal pórusaiba. Ezáltal a nem odaillő műalkotást könnyen le lehet törölni az épületekről. Hátulütője azonban, hogy a pórusok betömésével a fal szellőzése is megszűnik, ennek következtében pedig penészesedés, salétromosodás léphet fel. André Laschewsky, a potsdami polimerkutatási intézet professzora és csapata a Lengyel Tudományos Akadémiával együttműködve olyan polimerlakkot fejlesztett ki, amely megakadályozza, hogy a graffitifesték behatoljon az épület pórusaiba, viszont nem tömíti el azokat. A látszólagos ellentmondás magyarázata az, hogy a polimer által képzett víztaszító réteg maga is porózus, csak pórusai olyan mikroszkopikusak, hogy a vízgőzt még áteresztik, az esővizet azonban már nem — írja a Die Welt német lap internetes kiadása (www.welt.de). A réteget szükség esetén enyhe lúgos oldattal el lehet távolítani az épületről: kémiai szerkezete az oldat hatására megváltozik, és könnyen lemosható.

Az első próbákat sikeresen kiállta a polimer: egy EU-s projekten belül különböző kövekre és téglákra hordták fel, majd graffitiket fújtak rájuk. A festéket minden alkalommal maradéktalanul el lehetett távolítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-14: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
id. FÖLDES BÁLINTNÉ
RAB GIZELLA
életének 71., boldog házasságának 52. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2009. október 15-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a zágoni családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
3698
2009-10-14: Magazin - x:

Szörnyülködik a divatvilág

Sokkolta a divatszakmát, hogy Lindsay Lohan amerikai színésznő lett az Ungaro francia divatcég tanácsadója. Steve Faerm, a neves New York-i Parsons modelliskola vezetője szerint a kicsapongó életéről hírhedtté vált színésznő alkalmazásával betelt a pohár. Elmondta: némely divatházak mindent megtennének, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben bármilyen módon életben maradjanak. Emanuel Ungaro, az Ungaro-ház feje azért állította Estrella Archs dizájner mellé a fiatal színésznőt, hogy a márkát fiatalosabbá és ,,menőbbé" tegyék. Ungaro azzal is érvelt, hogy Lohan már 13 évesen Ungaro-kabátot hordott.