MementóFerencz Jenő — Kisgyörgy Zoltán

2009. október 14., szerda, Magazin

Harminc évvel ezelőtt hunyt el Ferencz Jenő, Sepsiszentgyörgy zenei életének egyik meghatározó személyisége. 1877 áprilisában született Gyergyószárhegyen. Zeneoktató volt, karnagy és kántor.

Tanulmányait szülőfalujában kezdte, Gyergyószentmiklóson folytatta, és végül a csíksomlyói tanítóképzőben szerzett diplomát. Egy ideig Csíkmenaságon tanított, versenyvizsgával került Sepsiszentgyörgyre, ahol 38 éven át a belvárosi római katolikus templom kántora volt. Több iskolában éneket és hangszeres zenét tanított, kórust vezetett. A helybeli Magyar Dalárda és a Férfikar karmestereként is ismert. 1948—1955, majd 1957—1968 között a Székely Mikó Kollégium szigorú és igényes zenetanára. Hamvai a vártemplomi temető családi kriptájában nyugszanak. Emlékét unokája, Ferencz László és menye őrzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-10-14: Magazin - x:

Miley Cyrus megelégelte népszerűségét

Miley Cyrusnak elege lett internetes rajongóinak pletykaéhségéből, ezért inkább törölte magát a Twitter közösségi portálról. A Hannah Montana tévésorozattal ismertté vált 16 éves színész, énekesnő bejegyzéseit több mint egymillióan követték nyomon.
2009-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Bajor üzletemberek látogatóban — Ferencz Csaba

Tizennyolc alsó-bajorországi cég képviselője találkozott helyi vállalkozókkal a sepsiszentgyörgyi inkubátorházban. Az üzletember-találkozót a németországi tartomány kereskedelmi, illetve kézműveskamarája, valamint a háromszéki Asimcov vállalkozói szövetség szervezte.